вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

14 Април 11, 15:14
Гасене на пожар и залесяване

В края на март т. г. ученици от ПГСС  - Велики Преслав провеждали практика в общинската гора под озонаторната станция. В един момент забелязали недалеко от тях пушеци, отишли до мястото бегом и установили, че гората гори. Незебавно сигнализирали пожарната и Държавното ловно стопанство и веднага започнали да гасят с подръчни средства. Били 10 – 12 момчета. С ръце, крака, кирки, лопати, клони и всичко друго попаднало им те се борили с огъня докато пристигнат огнеборците, а и след това. Пожарът, който се разраствал сред боровете, бил потушен благодарение и на похвалните действия на ученици, които били там, за да се учат как се залесява.
В истинско залесяване с цер – широколистно дърво -  участват сега ученици от ПГСС, на площ  върху старо пожарище, подготвено за засаждане на нова гора, след като горялата дървесина била изсечена  и усвоена. Ще се залесят намиращи се близо до неотдавнашния пожар около 15 дка. Късно ни се възложи тази задача, очертава се доста работа за кратко време.  Но ще съчетаем учебния процес с практиката в реални условия – създаване на нова гора.
2011 г. е обявена от ООН за международна година на гората. Сега във връзка и с българската седмица на гората съчетаваме обучението с практиката.

 Инж. Йордан Бейчев – учител по горските специалности в ПГСС – Велики Преслав
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4536