вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

24 Февруари 11, 15:12
Президентският съветник Иван Станчов гостува в Преслав по покана на общинския съветник Радослав Радославов
. Доказаният дипломат, успешен делови човек, благодетел и общественик прие от сърце да помага на града
Иван Иванов Станчов произхожда от издигнат възрожденски род. Дядо му Димитър Станчов в началото на миналия век е бил пълномощен министър, външен министър и министър-председател на България. Иван Станчов е роден през 1929 г. в София, а още през 1943 г. заради антихитлеристката ориентация на родителите му семейството емигрира. Завършва Университета Джорджтаун във Вашингтон, служи в американската армия, а следващите години заема мениджърски постове към Световната търговска корпорация Ай Би Ем. По-късно е вицепрезидент на други корпорации, започва и самостоятелен бизнес в областта на информационните технологии.
Само месеци след Десети ноември Иван Станчов се завръща в родината си и през 1991 г. вече е посланик във Великобритания - пост, който също в Лондон е заемал и неговият дядо. Но дипломатическата дейност на внука е доста по-разнообразна – първи посланик в Ирландия, посланик със специални поръчения, външен министър в кабинета на Ренета Инджова. По-късно става съветник на президента Петър Стоянов по външнополитическите въпроси. Сега е съветник и на президента Първанов.
През последните години г-н Станчов проявява изумителна делова активност като изпълнителен директор на крупна компания, като председател и съдружник в борд на директорите на друга международна компания за финансови анализи, участва в други директорски бордове, както и в привличането на инвестиции в страната. Известен е със засилена благотворителна дейност – основател е например на фондацията „Карин дом” – детски център за рехабилитация и социална интеграция - Варна, на дома „Гаврош” – Варна…Членува в престижни и известни в целия свят дружества, клубове, институти и други обществени организации.
Г-н Радославов , какво ви накара да поканите такъв голям българин и такова  голямо име в българската дипломация като г-н Иван Станчов?
Причините за тази моя стъпка  са породени най вече от тежкото състояние, в което се намира нашата община, разрухата, която ни заобикаля и защото като че ли  времето отдавна е спряло тук. И аз като повечето наши съграждани обичам нашето родно място и не искам то да е в състоянието, в което се намира в момента. Искам нашата община да се развива, да има по-добро бъдеше за хората в нея, а Велики Преслав да бъде един съвременен европейски град. Смятам, че всички заслужаваме повече от това, което ни се предлага. Именно затова поканих г-н Иван Станчов  и поисках от него помощ и съдействие за това как Велики Преслав да започне да се променя към по-добро.
Можем ли тази визита да я наречем протоколна, както сме били свидетели на много такива, когато видни люде  пътьом се отбиват във Велики Преслав и обещават разни неща и след това всичко се забравя?
Тази покана нямаше официален характер и посещението  на г-н Станчов мога да го определя като приятелско. Неговия богат житейски опит, контактите му в България и чужбина и неговото голямо желание да помага могат само да бъдат от полза за Велики Преслав. Нашата община има нужда от повече приятели като г-н Иван Станчов - хора с големи сърца , всеотдайни и истински българи. Истинско богатство е да имаш такива приятели.
Какви бяха темите на разговор?
Основната тема беше Велики  Преслав, неговите дадености и възможности за развитие, бъдещето на хората, които живеят тук, как и по какъв начин можем да им  помогнем. Друга тема беше какви са новите тенденции за развитие в Европейския съюз след тази тежка криза, какви добри европейски практики можем да приложим тук  и кой е най-добрият начин за реклама на местните дадености, стоки и услуги.
С какво впечатление останахте след срещата?
 Аз съм изключително доволен и впечатлен от положителната енергия и ентусиазма, с които разполага г-н Станчов. Още повече, че той прие присърце да помогне и се ангажира в най-скоро време да ни гостува отново, както и да доведе със себе си специалисти от различни браншове, които да ни подскажат или да ни покажат  как да  приложим добрите европейски практики, съобразени с нашите местни дадености. Преди да се разделим, малко смутен ми сподели, че се срамува за това, че толкова малко е знаел за Велики Преслав и това допълнително  го мотивира да помогне. Също получих и един добър съвет от него, който казва така: „Прави добро на хората и не се ядосвай, когато се опитват да ти пречат”. И  накрая бих желал да кажа, че ако искаме някой да ни помага, първо ние здраво трябва да се хванем и да поработим и чак тогава помощта сама ще ни намери.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.0606