вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

24 Февруари 11, 15:09
Проблясъци от наближаващия предизборен сблъсък
Макар и частично, сесиите на всеки местен парламент, на какъвто може да се оприличи и общинският съвет във Велики Преслав, наподобяват обстановката в Народното събрание. А обсъждането на бюджета, бил той общински или републикански, е „чудесен” повод за засилено политизиране на обстановката дори и на заседание на постоянни комисии, както за кратък отрязък от няколко минути се получи сред преславски съветници миналия четвъртък. Всичко си течеше в рамките на обичайните къде по-вяли, къде  по-резки спорове, когато за пореден път думата – вече на тема бюджет – взе съветникът Георги Геров. Той, представителят на опозиционната БСП, много често е подкрепял предложенията, идващи от общинската администрация и от средите на доминиращата партия ГЕРБ. Сега неговата острота направи впечатление, защото напоследък истинската опозиция в общинския съвет се свързва преди всичко с активната дейност на Радослав Радославов и Валентин Ангелов.
Много по-малко пари  от миналата година отпуска сега държавата, посочи Геров, който видимо гневно допълни, че като вземем предвид и инфлацията, нещата изглеждат още по-лоши. Не е добро положението, заключи той. Здравеопазването е почти унищожено – не че не каза очевидната истина Георги Геров, но стилът, лексиката и тонът му си бяха чист предизборен проблясък поне осем месеца преди местния и президентския вот. Малко са средствата за здравеопазването в община – все по-често поглеждаше съветникът на БСП към кмета от управляващата  партия. Всичко се дължи на управлението на ГЕРБ. Тежко е положението – приключи г-н Геров, животът в общината ще става още по-лош.
Съпартийците му в залата не се включиха активно в тази атака, особено миролюбив остана Рачо Кожухаров. Също толкова миролюбиво посрещна нападките и кметът инж. Бодуров, макар и да не се съгласи – има си хас - с острите критики. Само в две-три реплики, остротата на неговите думи по-късно беше насочена към съветника Радослав Радославов.
Но като цяло и това заседание на постоянни комисии протече предимно в закачки и чести усмивки. Предложенията на общинската администрация се приемаха без особени критики, единствено съветникът Радославов обикновено гласуваше въздържал се. Той, без да участва активно в дебатите, от свое и от името на съветника Валентин Ангелов внесе две докладни. В първата се правеше искане общинският съвет да вземе решение закритото преславско училище по пътни машини от държавна публична собственост да премине в общинска публична собственост. Това предложение намери опоненти. Най-остро и в стила на Геров реагира инж. Бодуров, който избухна с гневните думи, че докато е кмет, документ за такова нещо няма да подпише. Ти си правиш сега пиар, като станеш кмет, решавай си въпроса, обърна се Бодуров към Радославов по-рязко, отколкото червеният съветник към самия него. И този изблик може да се отнесе към изолираните подранили предизборни проблясъци. Съветникът Радославов отговори, че предложението му е начин общината да търси придобиване на собственост и възможност за намиране на средства за бюджета.
Чрез  втората докладна се предлагаше общината да инвестира в изготвяне на планове за земеразделяне по параграф 4 от Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи, като сумата от 80 000 лева бъде осигурена от сметката за приватизация . Чуха се гласове, че в тази сметка нямало пари, но не такава категорична беше реакцията на  главния общински финансист Валентин Тончев и на главната счетоводителка г-жа Сланева. Отпор даде и юристката г-ца Пенева, определяйки предложението на двамата съветници като незаконосъобразно. Радослав Радославов оспори заключението й като я посъветва хубаво да чуе – “общината да инвестира…”.  В крайна сметка общинският съвет отхвърли и това предложение.
На следващия ден, когато почти същите съветници отново се събраха на заседание на постоянни комисии, атмосферата с нищо не напомняше междупартийна борба. Това привидно спокойствие няма да бъде задълго. Стягайте се, идат избори – провикна се представителят на „Атака” Димитър Неделчев, докато в четвъртък слушаше колегата си от БСП Геров.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.8657