вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

17 Февруари 11, 08:50
Как се проектира нова преславска къща за гости
Туризмът в старата столица – светлини и сенки
Да започнем със светлите намерения на едно преславско семейство, преди идеята за модерен туризъм да е била помрачена от нашенската действителност. Засега за Иван Иванов и съпругата му Йорданка надеждата и решителността да предприемат нещо сериозно преобладават над всевъзможните опасения и разочарования. Иван, вече зрял мъж на 45, от 14 – 15-годишен покрай дядо си се увличал от строителството, но от 20 г. се занимава с търговия. Смята, че познанията и уменията в тези две сфери ще му бъдат от полза в планираната трета. Жена му, с висше икономическо образование, която е трупала стаж  в данъчната служба,  вече години наред  за по няколко месеца работи в Германия в областта на хотелиерството и ресторантьорството, а тука помага в семейния магазин. Когато набрала опит и самочувствие в чужбина, двамата с Иван сравнили баварските планини с красивата преславска природа, която само подсилвала туристическата привлекателност на старопрестолния Преслав. Така се родила идеята, а после и конкретният план за инвестиция в туризма. В туризма е бъдещето на нашия свързан с историята район, а и на страната – смята Иван. Йорданка допълва, че при повече реклама на преславските забележителности от страна на общината и в частност на тяхната бъдеща къща за гости в следващите години много българи и чужденци в ролята на туристи могат да се насочат насам. Например – твърди тя -  немците добре познават България като дестинация, но свързана преди всичко с морето. Защо да не се привличат в Преслав? Нейните контакти в Бавария и други провинции на Германия със сигурност ще вършат добра работа.
Двамата не си правят илюзии за големи печалби, но ще продължат да разчитат на успешен както и досега честен труд, като инвестират за собствено удовлетворение. Проектът скоро ще е готов, Иван вече извършва грубата строителна работа, за да започне старата къща с двор да се преустройва в къща за гости с десетина легла. Която ще се издига може би  предизвикателно само на трийсет метра от прочуващия се вече със същото предназначение Болярски стан на Георги Радославов.
Точно Георги Радославов ме насочи и свърза с Иван като негов бъдещ колега. И може би съперник съсед от преславската улица “Панайот Волов”? Не, категорични са двамата мъже, които смятат да разчитат на сътрудничеството и взаимопомощта. Аргументират се оптимистично, като рисуват в светли краски сигуации от близкото по честито за туризма бъдеще. Случвало се е вече Гошо да не може да поеме някои поръчки за посетители. Освен това неговата механа има повече места, отколкото къщата му за гости – легла. Схемата на сътрудничеството е проста – двете съседни къщи поемат големи групи, които не искат да се делят. А от тяхната улица притегателните забележителности на историческия Преслав са на една крачка. Красивите планини, придаващи особен чар на пейзажа – само малко по-далеко. Два по-големи града – Шумен и Търговище са също само на някакви си 20 и 25 км, сочи табелата. Но точно от нея светлината от представата за местен туризъм взе да се измества от сенките на тукашната действителност.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0868