вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

28 Януари 11, 16:06
Как се защитават общински интереси

Както на редица предни заседания на преславския ОбС, и на това от 12 януари т. г. проблемът за бъдещето на общинския пазар беше свързан с най-важната точка от дневния ред – за провеждане на конкурс. Когато се разглеждаха параметрите за конкурса за пазара според предоставената документация, общинският съветник Радослав Радославов се обърна първо към своите колеги и това негово изказване на сесията поместваме тук: Надявам се всеки един от нас обстойно да се е запознал с предоставената ни документация относно придобиване правото на строеж върху недвижим имот „Пазарен площад”, каза той,  за да можем да вземем правилното решение в полза на данъкоплатците на нашата община.
След като се запознах с предоставените ни документи, изпитах сериозни притеснения относно компетентността при защитата на общинските интереси. Защото, първо - никъде не можах да открия  какъв е икономическият интерес за общината от вземане на това решение, като се  има предвид, че в условията на конкурса се казва: Правото на строеж от 700 кв.м. се отстъпва срещу изграждане на метална конструкция или така наречения покрит пазар /с неясна квадратура, дали е 10 или 1000 кв.м., може само да се гадае/. Към него се прибавят и 30 бр. маси, осветление на металната конструкция, благоустрояване и озеленяване. Тук също не е  ясно какво и колко струва и накрая се чете, че разходите по проектирането на посочените обекти са за сметка на кандидата, както и проектирането на още 4 магазина по 40 кв.м., които не са заложени в конкурсната документация да бъдат изграждани. Не разбирам защо е нужно да се проектира нещо, към което няма ангажимент от никого за неговото изграждане, явно на някой много му се проектира.
Да се върнем само месец-два назад. Община В. Преслав продаде на търг право на строеж за близо 500 лв. на кв.м.. Логично е да си помислим, че за 700 кв. м. трябва да получим 350 хил. лв. или дейности около тази стойност. Според  специалисти в тази област реалната стойност на реалните действия, заложени в конкурсната документация е около 70-80 хил. лв. или както казва народът,  „сделката е кон за кокошка”. Важно е да се отбележи, че към конкурсната документация нямаше приложена КОЛИЧЕСТВЕНО СТОЙНОСТНА СМЕТКА, съответно няма посочена минимална цена на инвестиционното намерение, но пък има условие, което казва, че кандидатът се отстранява, ако общата стойност на инвестициите е по-ниска от минималната стойност. Също не е ясно как е определен размерът на депозита от 12 хил. лв., както и размерът на банковата гаранция от 100 хил. лв., не фигурира и данъчната оценка на имота. С право може да се обобщи, че около условията на конкурса има голяма тъмнина и неяснота.
Що се отнася до Методиката за оценяване на кандидатите, тя съществено се разминава със залегналите клаузи на договора между общината и спечелилия конкурса. Като пример ще дам срока за реализиране на инвестицията в имота, който не е определен и ще бъде един от критериите за оценяване. Какво обаче има записано в договора? Там има твърдо фиксиран срок за изпълнение. След всичко това оставам с впечатлението, че този критерий на оценяване е фиктивен, след като не влияе по параметрите на договора. Същото може да се каже и по оценяването на банковата гаранция, залегнала като критерий в конкурсната документация и твърдото й фиксиране в договора. Сериозни пропуски и противоречия има по това как се връща депозитът и как се сключва договорът. Липсва последователност и синхрон между правилата и договореностите.
- Остават и много други въпроси без отговор. Кой и за чия сметка ще премахне сега действащите бараки? Как ще бъде урегулирано движението, след като няма предвиден удобен паркинг? Ще се създадат ли допълнителни проблеми с движението в района и в крайна сметка тука ли му е мястото на този магазин и с колко ще ощети  нас, данъкоплатците?
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ БИХ ОТПРАВИЛ ЕДИН СЪВЕТ КЪМ КМЕТА БОДУРОВ, ПОНЕЖЕ ТОЙ ОБЕЩА ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ ЗА ПРЕСЛАВЯНИ:
Господин БОДУРОВ, НАПРАВЕТЕ ОТКРИТ ТЪРГ С ЯВНО НАДДАВАНЕ ЗА ПРАВОТО НА СТРОЕЖ,       ВМЕСТО ДА СЕ КРИЕТЕ ЗАД КОМИСИЯТА ПО ТСУ. Това очакват от вас гражданите на общината.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0987