вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

20 Януари 11, 15:32
Преславската 2010 г.,

Ретроспекцията, тоест подреденото оглеждане  назад във времето или обзорът на отминал период може да бъде винаги полезна, ако не е обвита в измислици и пропуснати много значими събития и моменти. Дребнотемието дори и в тесните преславски рамки не може да бъде цялостно отразено  и от най-дебелия, най-сериозния  и най-богатия всекидневник  на света с най-професионалния многолюден екип. Най-важното и най-достойното за малък четиристраничен седмичник е да не е лъгал, да е имал честна позиция. А ако е бил критичен към властта и към проявите на несправедливост, какво по-добре? По-добре би било отразяването на още повече хубави неща, които въпреки всичко се случват сред нас…
 Да видим отминалата 2010 г. в дати, заглавия, знакови фрази и важни пасажи, намерили място във вестник “Тича”.

ЯНУАРИ. На извънредна сесия ОбС даде съгласие за участие на община Велики Преслав в учредяването на организация с нестопанска цел и с дейност в обществена полза – Местна инициативна група (МИГ)… ОбС определи за представител на община Велики Преслав в сдружението кмета Димо Бодуров.
Съобщава за излизането  в преславската ПТГ “Симеон Велики” на първия брой на ученическия вестник СИМЕОНОВЦИ.
ФЕВРУАРИ: Акцентът е върху общинския Бюджет 2010 чрез текстове под три заглавия: ПАРИТЕ ВИНАГИ СА НЕДОСТАТЪЧНИ (интервю с кмета Бодуров); САМО С ХВАЛБИ НЕ СЕ ПОДОБРЯВА СЪСТОЯНИЕТО НА ОБЩИНАТА (интервю с общинския съветник Радослав Радославов) и ЗА ДА ИМА ПРОГРЕС, ТРЯБВА ДА Е МАКСИМАЛНО ЗАВИШЕНА ПРИХОДНАТА ЧАСТ (интервю с общинския съветник Валентин Ангелов).
МАРТ: ПРЕСЛАВСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТНОВО ОБСЪДИХА СОЛАРНИЯ ПАРК. Под това заглавие са описани бурните дискусии по повод докладната записка на съветника Радославов относно постъпило инвестиционно намерение  на “Соларен парк 1” ООД на стойност 300 милиона евро (триста милиона евро!) за изграждане на фотоволтаичен парк. “Съветници критикуват: Председателят на ОбС не знае ли законите и наредбите? Щом председателят на ОбС и кметът не спазват законите и наредбите, защо тогава въобще ги приемаме?… Тук се прави всичко възможно нещата да не станат.” Кметът Димо Бодуров: Не съм убеден, че като инвестират 300 млн евро и си дадем атрактивните земи, ще има кой знае каква полза за общината…”.
Намира място във вестника  АПЕЛ ЗА СПАСЯВАНЕ НА БОЛНИЦАТА.
ХРОНИЧНА БОЛЕСТ НА ПРЕСЛАВ Е ЛОШОТО МУ РЪКОВОДСТВО… Компетентното мнение е на д-р Стоян Джамбазов, директор на областна дирекция ДФ „Земеделие” –Шумен.
 ДЕБАТИТЕ ЗА МБАЛ – В. ПРЕСЛАВ – ПРИОРИТЕТ И НА ТАЗИ СЕСИЯ.
АПРИЛ: ПРЕСЛАВСКИ МАТЕМАТИК С 12 МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ! Математикът е преславското момче Живко Николов Жечев, тогава единайсетокласник в шуменската ПМГ, спечелил поредния сребърен медал. Олимпиадата този път е в Казахстан.
ВЪРБОВА СЯНКА ЛИ Е КМЕТУВАНЕТО? В село Хан Крум на събрание е поканен общинският съветник Радослав Радославов. Особено остро и критично е поставен въпросът за туризма. Местните мнения са, че “нищо по развитието на туризма не се вижда. Прокара се един проект за шест и половина милиона лева, около който се върти всичко… На какво прилича пътят до старините тук, до хан Крум? Табели ни канят към аула на хана, а там не може да се отиде от кал”…
МАЙ: МАКЕТНАТА ВЪЗСТАНОВКА – ОСНОВНА АТРАКЦИЯ.  Все по-голям е интересът към проекта “Векът на цар Симеон Велики оживява”. Проектът вече е завършен в работна фаза.
ЮНИ: МОТИВИРА МЕ ЖЕЛАНИЕТО ЗА УСПЕШЕН ЖИВОТ. Това заглавие показва мирогледа на едно по-прагматично, по-откровено и по-способно ново поколение. Думите са на преславското момиче Даниела Величкова, отличник на випуск 2010 в престижната шуменска езикова гимназия. Сред завършващите Даниела е втора по успех в целия Шумен.
 ЗАЩО ОПУСТЯ ПРЕСЛАВСКИЯТ ПАЗАР. Три гледни точки на компетентни и наблюдателни хора от три различни поколения. Най-младият казва: “През последните 3-4 години е съвсем зле. Младите бягат от града, след като в него не се прави нищо за тях – няма заетост, няма препитание, няма туризъм. Дори и в неделя вече не се пълни пазарът…”
 НЯКОЙ СЕ ГАВРИ С НАС. Разговорът с д-р Атанас Атанасов, известния в цяла България с непримиримата си позиция управител на новопазарската болница, засяга  тъжната картина на здравеопазването и в Преслав. Както и цялостната “реформа” в национален мащаб.
 КЪДЕ НАЕСЕН ПАК ЩЕ БИЕ УЧИЛИЩНИЯТ ЗВЪНЕЦ? На този и други подобни въпроси с тревога и с надежда отговаря Стойка Гайдарджиева – началник на отдел “Социална политика” в община Велики Преслав. Поради недостатъчен брой ученици се закрива основното училище в Троица; през последните години отрицателен е прирастът в 75 % от населените места в общината, само с селата Златар, Имренчево и Мостич населението не е намаляло; но пък няма неприбрани в училище деца до 16 г.; около 90 на сто от завършващите СОУ “Черноризиц Храбър стават студенти…
 ЧЛЕН НА УС НА МИГ СПИПАН С КОНТРАБАНДНИ ЦИГАРИ. Информацията е от полицията. А МИГ (Местната инициативна група) е оново сдружение с нестопанска цел, което трябва да подпомага доброто управление и устойчивото развитие на района.
ЮЛИ: ОБСТАНОВКАТА В ПОТЕНЦИАЛНО ЗАСТРАШЕНИ РАЙОНИ НА ОБЩИНИТЕ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ, СМЯДОВО И ВЪРБИЦА. “Язовир “Тича” прелива с 30 куб. м в секунда… Или даже с 40 кубика…”. При тази тревожна ситуация, отразена в регионални и централни медии, кметове и зам.-кметове на общини и населени места посочиха пораженията, взетите мерки и очертаха една успокояваща картина след спиране на проливните дъждове.
. ОКОЛО НАС Е ПЪЛНО С ИСТОРИЯ, А НЯМА ТУРИСТИЧЕСКИ ПОТОК. Чрез това заглавие неудовлетвореност от поведението на управляващите изразяват двамата собственици на преславския хотел-ресторант “Ловна среща” Васил Дунков и Йордан Чанов. Също не с настоящето е свързан оптимизмът за града на известния археолог проф. Тотю Тотев: СТАРОПРЕСТОЛНИЯТ ГРАД ИМА ТУРИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ.
СЕПТЕМВРИ: СЪВЕТНИЦИТЕ ПРЕГЛЪТНАХА АКУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА, НО ТЕМАТА “МИГ” ВДИГНА НАПРЕЖЕНИЕТО. Надали има община в България, която миналата година  от хубаво, заради много постъпления в хазната да е киригирала бюджета си. Съветникът Радослав Радославов изразява силно притеснение от желанието на кмета Бодуров за поемане на нов общински дълг от 750 хиляди лева отново за писане на проекти, след като е бил – припомня Радославов – против в началото на годината от вземането на общински заем от 1 милион лева също за писане на проекти. Сумарно един милион и 750 хиляди лева.
СЛАБ ИНТЕРЕС КЪМ ОБЩЕСТВОТО “ПЪТ КЪМ МЪДРОСТТА”. Придържайки се към традициите и нормите на православието, преславските българи, а и представители на други етноси не се вълнуват особено от философията на престарелия мъдрец Ваклуш Толев, въпреки проявявания от него специален интерес към столицата на Симеон Велики.
 АРЕСТЪТ НА ПЕТЪР АТАНАСОВ И ПРЕСЛАВСКИЯТ МУ ОТЗВУК. Задържането на политически изявения и състоятелен собственик на фирма “Кариери Драгоево” повишава авторитета на преславската полиция и почти напълно компрометира великопреславската Местна инициативна група, тъй като Петър Атанасов играе важна роля в нея чрез партньорската функция на предприятието му в това сдружение.
СЪДБАТА НА ОБЩИНСКИЯ ПАЗАР. Подзаглавие: …Инвестиционното намерение на “Трънчев” ООД породи недоволство сред местни търговци, които излязоха с протестно писмо, което връчиха на общинския кмет.
ОКТОМВРИ: ОБЩИНСКИЯ ПАЗАР ГО ЧАКА МОДЕРНИЗАЦИЯ ИЛИ ОСАКАТЯВАНЕ? Общинската администрация и по-точно обкръжението на кмета Димо Бодуров бързат за вземане на решение в полза на Трънчев за строителство на супермаркет на пазара по условия, на практика повечето поставени от шуменския търговец. Някои общински съветници предпочитат по внимателното претегляне на плюсовете и минусите при реализация на намерението. Радослав Радославов: Колкото по-активни са гражданите на нашата община, толкова по-малко ще грешат политиците.
 Много неприятно за Велики Преслав: МАЙ ИЗГОРЯХА 330 000 ЛЕВА ОБЩИНСКИ ПАРИ. “Грандиозният проект “Векът на цар Симеон Велики оживява”, който беше голямата надежда за едно добро туристическо бъдеще на старопрестолния град, ще се осъществи само ако стане чудото.” Чудото засега не се получава – проектът е отхвърлен. Остава само загубата на средства, толкова нужни за други важни цели.
 НОВ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН – С НОВ РЕПЕРТОАР. Подзаглавие: Да, но как става това? Материалът е на художествения ръководител при НЧ “Развитие 1874” във Велики Преслав Валя Янкова. Написаното насочва към размисъл за сблъсъка между стойностното народно творчество, между съхранените здрави български традиции и пошлостта в лицето на всепроникващата чалга. Продължението на много важната тема е под заглавие  БУДИТЕЛИ, ДАРИТЕЛИ И НАРОДЕН ДУХ (бр. 82 от 3 ноември) за чудесни преславски деца, които чрез любовта си към народната музика и традициите пазят българската душевност. И се нуждаят от материална подкрепа.
НОЕМВРИ: Потайно заседание на ОбС – Велики Преслав.  СЪДБАТА НА ПАЗАРА СПЕШНО ПРЕДРЕШЕНА? Подзаглавие Изненадващо, на тъмно и “при извънредни обстоятелства” повечето съветници гласуваха инвестиционното предложение на “Трънчев” ООД.
Текст под снимка: Съветникът Радославов към председателя на ОбС Миглева Ангелова: Защо имаме правилник, след като не го спазваме?”.
ДЕКЕМВРИ: Ако лечебното заведение оцелее
ДОКТОР ХУБАНОВ ЩЕ ПОЕМЕ МЕДИЦИНСКИЯ ЦЕНТЪР І В ПРЕСЛАВ. Това се предвижда да стане след Нова година.
 Община Велики Преслав: КАКВО СТАВА В “АТАКА”? Отговорът. Ами това, че общинският съветник Евгений Янакиев напуска тази партия, а избраната с нейни гласове Венелина Денева, кмет на Драгоево се дистанцира от  “Атака”.
КООПЕРАЦИЯТА В КИРКОВО ПРИКЛЮЧИ УСПЕШНО 2010 Г.
СЪВЕТНИЦИТЕ РАДОСЛАВ РАДОСЛАВОВ И ВАЛЕНТИН АНГЕЛОВ ПОДЕМАТ ВАЖНА ИНИЦИАТИВА. Тръгва подписка за решаване на дълго отлаган, но важен въпрос. Макар че този въпрос за узаконяване на имоти е държавен ангажимент, двамата съветници са се заели с проблема.
ЗАЩО ЗАКРИВАТ ПРЕСЛАВСКОТО ХИРУРГИЧЕСКО ОТДЕЛЕНИЕ. Под това заглавие зам.-кметът Пепа Кръстева на разбираем език обяснява причините за мрачната ситуация и изразява уверение, че ще се направи всичко възможно гражданите на общината да получават във Велики Преслав нужната хирургическа помощ при по-леки случаи.
СЪВЕТНИЦИТЕ РАДОСЛАВ РАДОСЛАВОВ И ВАЛЕНТИН АНГЕЛОВ ИЗПРАТИХА ДО ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ 398 ПОДПИСА. Подписката беше връчена на финансовия министър Симеон Дянков, на областния управител Димитър Александров, както и на кмета Димо Бодуров. Подписите са събрани за много кратко време и от малко на брой ангажирани за целта хора. Тази година ще се разбере дали внушителната подписка в подкрепа на една полезна за всички инициатива ще има  очаквания от хиляди хора положителен ефект. Двамата инициатори уверяват, че няма да спрат дотук, а ако се наложи, ще търсят съдействие и от министър-председателя Бойко Борисов…


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0836