вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

22 Декември 10, 13:47
Клубът по йога отвори врати

През почивните дни в актовата зала на ПТГ „Симеон Велики” се проведоха първите два часа от курсовете по йога. Сред участниците имаше дами и младежи от различни възрастови групи, които тепърва ще изучават принципите и различните стилове йога. Урокът започна с кратка лекция за храненето и продължи с разгряващи упражнения за всички мускули и стави. Асаните, които водещите бяха предвидили за първия урок, бяха подбрани така, че да осигуряват умерено натоварване и бяха последвани от релаксация. Часът завърши с цялостно отпускане на тялото и произнасяне на мантри. Сред звуците на приятна предразполагаща музика, участниците в курса по йога научиха основните и най-интересни правила в това изкуство. Едно от тях изисква изпълняващите да бъдат заредени с усмивка! Чрез асаните йогата събира енергия от слънцето или от земята, а усмивката му помага да задържи тази енергия, като я обогати със своята собствена.
В йога се работи основно с мисълта, визуализират се целите, които искаме да постигнем. Различните асани имат различни функции. Демонстраторът Силвия Христова обяснява функциите на всяка една от изпълняваните асани, но йогата лекува не само физическото тяло, а помага и за духовното израстване на личността. Йогата учи на самоувереност, да бъдеш себе си. Коренът на думата йога “Yuj” от санскрит означава единство. В йога терминологията единството се постига чрез свързване на същността на всеки човек с върховната същност. С най-прости думи, йога може да бъде описана, като изключителен метод за саморазвитие и самореализация. За баща на йога се счита Патанджали – древен индийски мъдрец, който излага теорията за йога в своите трактати, наречени Йога Сутрас. Там са описани осемте фази или етапа на йога. Специален Етичен кодекс на йогите регламентира един нов, по-добър и достоен начин на живот.
В следващите часове водещите предвиждат да запознаят участниците в курса със специфични техники на дишане, работа с чакрите, комбиниране на йога с аюрведа и ще наблегнат на индивидуалните потребности на всеки. Записването продължава! За контакти: телефон 0878961645, e-mail silvi_hr@abv.bg
Водещите курса изказват специални благодарности на директора на ПТГ “Симеон Велики” Върбан Върбев за оказаното съдействие и подкрепа!
Надежда ПАПАЗОВА  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4235