вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

22 Декември 10, 13:43
Днес проф. Тотю Тотев става на 80 г
Името и дейността на бележития учен са тясно свързани с Плиска и особено с Преслав
Проф. Тотю Тотев е роден на 22 декември 1930 г. в село Кръшно, Поповско. Като дете живее в град Попово, а после със семейството си се установява в Шумен. Първите му крачки като млад археолог са в Плиска. Сега, дни преди 80-годишния си юбилей и във връзка с тази стара столица той си спомня за далечната 1959 г., за примитивния тогава музей, за липсата дори  на ток, за първите си разкопки, свързани с външния град и с проучването на Голямата базилика. През 1961 г. при една много силна конкуренция се явява на конкурс за научен сътрудник и го печели. Така се озовава в Преслав, за да работи там чак до 1976 г. така, че да може днес да каже: За мене Плиска беше един добър старт, а на Преслав дължа много за моето научно израстване.
В този старопрестолен град с вече по-добра база и с отзивчиви хора работи съпругата му, расте и учи в основното училище “Кирил и Методий” синът му Косьо. Сега доц. Константин Тотев, който е поел по пътя на баща си, е ръководител на разкопките на Трапезица в другата наша стара столица, където е установен със семейството си. Известно е не само на специалистите, че като ръководител на разкопки около Преслав Тотю Тотев проучва и описва средновековната Виница, открива неизвестни манастири около Кръглата църква. Работата му през преславския  период е и теренна, и публикационна, защото за разлика от други археолози остава в този град и лете, и през зимата. Той прави по-популярно името на града. Сега разказва за по над 50 беседи дневно пред групи в Боровата гора.  С многобройните си научни публикации на различни езици, някои написани през зимните месеци в Преслав, той има голяма заслуга да стане известна на научния свят Симеоновата столица.
От две десетилетия проф. Тотев е университетски преподавател не само в Шуменския, но и в други университети в България и чужбина. Той е изумително енергичен учен. Напоследък научните му интереси са свързани преди всичко с Близкия Изток, включително и с въпроса за – оказва  се – май неизчезналия език, който е говорил Исус Христос… В такъв случай за юбилея какво най-вече можем да пожелаем на почетния гражданин на Шумен и на Велики Преслав, ако не преди всичко добро здраве, научен шанс и още творческа енергия!

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1282