вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

16 Декември 10, 08:40
2010-а беше успешна, но по-лоша от миналата година

- Г-н Мехмедов, как като цяло община Върбица приключва 2010 година?
- Сравнително добре в днешните условия на криза. Защото през годината нямаше съкращение на общински служители, нямаше и закриване на дейности. А съществуваше опасност за социалния патронаж.
- Как избегнахте закриването му като една важна социална дейност?
- Успяхме да намерим средства от собствени приходи.
- Какво е положението с училищата и детските градини?
- Те функционират нормално, в някои от тях условията се подобриха…
- Да, предполагам благодарение на реализирани проекти. Как стоят нещата в общината по отношение на проектите?...
- Успешно финализирахме проекта по Оперативната програма „Регионално развитие”. Извършихме ремонт на целодневната детска градина във Върбица, като сменихме дограмата, а парният котел е вече на природен газ, при което разходите паднаха чувствително. Санирахме сградата на СОУ – Върбица. Работим по проект за претоварна станция за битови отпадъци в село Менгишево. Засега сметта от цялата община се извозва в депо Омуртаг с три наши автомобила. При реализиране на проекта за претоварната станция ще можем да правим икономии, а и отделно ще се събират хартия, метал, стъкло и т. н. На финала сме и на още един проект по околна среда – за канализация, пречиствателна станция и смяна на водопровода в град Върбица. С този проект ще кандидатстваме при очакваното отваряне на схемата „Под 10 хиляди”, тоест когато разрешат такова строителство в населени места под 10 хиляди жители, каквато е Върбица. Нали и ние сме редовни данъкоплатци! В края на септември успешно приключи проектът „Домашен помощник” с назначаване десет месеца по-рано на 22 души, които се грижиха за 44 болни или стари хора.
- Как стои в общината въпросът със заетостта на населението?
- Безработицата остава много висока, но поне дърводобивът живна тази година. В пет-шест дърводобивни фирми бяха наети доста работници от общината. Във Върбица и село Станянци общо около 300 жени работят към бургаска шивашка фирма, още трийсетина – към цеха в Бяла река. Работници от общината ходят на работа в Руен, Бургаско, не е много далеко от Върбица. Жалко е, че много хора са принудени да търсят препитание в чужбина.
- Как ще посрещнете снега и другите неприятности на зимата?
- След 1 януари ни очаква един допълнителен проблем, защото според промяна в Закона за пътищата от началото на следващата година чистенето на републиканските пътища в частта им през населените места става задължение на общините. През Върбица минава републиканският път 1-7. Например стигат чистещите го извън града до табелата на селището и… някак трябва да се прехвърлят на другия му край, за да продължат. Нещо необмислено…
- И все пак изтичащата година, която определихте като сравнително успешна, по-добра ли е от миналата?
- Не, по ред причини и показатели  2010 г. е по-лоша от 2009. А идващата  2011 година не се очертава като по-добра от сегашната.

                      Разговора проведе Веселин ЙОРДАНОВ
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.709