вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

03 Декември 10, 13:50
Ноемврийското заседание
В петък преславските общински съветници проведоха една общо-взето спокойна сесия, която протече без излишно напрежение. Някои от 18-те точки в дневния ред отнеха съвсем малко време, като по тях почти или изобщо не беше разисквано. По-дълго беше обсъждана като първа точка докладната записка на кмета Бодуров относно изменения и допълнения в наредбата за реда и придобиване, управление и разпореждане  с общинско имущество. Първи от всички съветникът Георги Геров изрази опасения, че с прибързано решение може да се предостави възможността стратегически – според неговото определение – общински земи да бъдат раздадени на безценица за 40 г. напред във времето като земеделски. А след като покрай тях има път, ток и вода, там може да се изгради нещо, което да носи на общината по-големи печалби. В този ред на негови мисли скоро се наложи необходимостта от компетентни уточнявания, направени от представители на администрацията.  Постепенно в културните, но разгорещени дебати по този проблем се включиха общинските съветници Валентин Ангелов, Радослав Радославов, Георги Майсторски, Иван Иванов. Валентин Ангелов предложи уеднаквяване на цените без значение начина  на трайно ползване.  Радославов подкрепи това предложение, както и направеното от Геров, като същевременно предложи допълнение към обсъжданата наредба. Предложението му се отнасяше до това  наемите на земеделски земи да се плащат до 30 дена от датата на сключване на договора. В случай, че горното не се изпълни от страна на наемодателя, общината да може едностранно да прекрати договора. Мотивите за тези предложения на г-н Радославов са многобройните случаи на неизпълнение на подобни договори, воденето на дела сс съпътстващото ги губене на време и на приходи за община Велики Преслав. Нито едно от горните предложения не беше прието без да стана ясно защо. В крайна сметка изменената и променената наредба беше приета тъй както я предложи администрацията.
Втората докладна – на зам.-кмета Пепа Кръстева -  се отнасяше до прекратяване по взаимно съгласие на договора за управление на Медицинския център І, сключен с д-р Марчо Костов. Реши се освобождаването от отговорност на д-р Костов да се извърши след приемане на финансовия  отчет на Медицински център І Велики Преслав ЕООД за 2010 г. След заседанието на постоянната комисия и след предварително проведени разговори, г-жа Пепа Кръстева заяви пред съветниците в заседателната зала, че временното решение на съществуващия остър проблем с центъра е временно длъжността управител в него да изпълнява д-р Костадин Иванов Хубанов, считано от 1 януари 2011 г., като процедурата за провеждане на конкурс за нов управител бъде изготвена по-късно. В тази насока бяха гласуваните решения по точките в докладната.
Лека словесна пушечна престрелка или – ако щете – дуел с хладни и остри думи се състоя между директорите на два музея в качеството им на съветници по тема, която няма много общо с професиите им. Поводът беше докладната на кмета относно определяне на собствения финансов принос  на общината  по проекта за енергоспестяващи мерки в СОУ и в детските ясли на града. Александър Горчев съзря двоен стандарт в управляващия орган на оперативната програма, видя такава реализация на въпросния проект, че беше принуден да възкликне: Егати енергоспестяващите мерки, които не могат да оправят инсталацията на съответната сграда!” При което със същата степен на емоционалност Георги Майсторски, директор на историческия музей в Шумен определи изказването на колегата си от археологически музей в Преслав като политическо при невъзможността  общинският съвет да влияе на органа. Нищо от казаното не попречи минути по-късно без излишно губене на време да бъде прието решение за промяна в бюджета на преславския археологическия музей, ръководен от Горчев. По точката за изкореняване на лозови насаждения решението се отложи, докато  прекратяване на няколко договора за аренда стана много бързо.
Зам.–кметът инж. Красимир Попов информира съветниците за сравнително добрата подготвеност на общината да посрещне предизвикателствата на зимните условия, както и за състоянието на пътната инфраструктура в общината. Ако  тези въпроси отнеха малко повече време, това се дължи на будното съзнание на бай Стефан Върбев Стоев, който като обикновен гражданин присъства в залата, направи няколко забележки и даде някои съвети, които едни ще приемат само за сведение, но други -  като полезни и даже ценни…  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1643