вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

22 Ноември 10, 15:53
Преславски търгове

 

Миналият четвъртък по силата на кметска заповед  се оказа за Велики Преслав ден на търгове. Към процедурата по провеждането им участниците се отнесоха с нужното уважение и респект от стриктната тръжна комисия. Нейният председател Валентин Тончев точно на минутата в 14 часа сложи официалното начало на оспорваното и на моменти напрегнато наддаване. Впрочем в първите минути наддаване нямаше. Интригата предстоеше, тя се очакваше по-късно. Ако търговете бяха концерт, честта да бъде нещо като подгряваща група се падна на мълчаливия  млад брюнет Стоил Великов, който нямаше конкуренция. Той като единствен кандидат срещу сумата от 14 200 лева без ДДС спечели безинтересния за другите обект от 270 кв. м (жилищен имот във Велики Преслав на ул.”Кирил и Методий” 10), каза с половин уста едно “да” в потвърждение на сериозното си участие и си замина още по-мълчаливо. Малко по-късно започна надпреварата за три обекта на преславската централна улица чрез търг с явно наддаване за учредяване на отстъпено право на строеж върху три петна (ниши), намиращи се на ул. „Борис Спиров” 47, 49 и 51.
В преподредената зала 406 на общината, иначе предназначена за провеждане на заседанията на местния общински съвет, продължаващите участници, стриктно направлявани от правилата и указанията на комисията, един по един с номерчета в ръка заеха местата си. За първия  от трите обекта (ниши) наддаването започна при начална тръжна цена от 800 лева. В надпреварата по ред на номерата участваха Митко Митев, Севдалин Стоянов, Галина Маринова, Емин Хюсеин от Миланово, Ирина Минева от Шумен и Мустаджан Шабан. При стъпка от 50 лева монотонността при  повишаване на цената беше сериозно нарушена чак когато на 7 500 лева участник  № 4 се отказа. Две-три минути по-късно го последва на 7 850 лева и № 2. Накрая останаха да мерят сили и по-точно средства номерата 5 и 6. Мустаджан Мустафа Шабан, който е общински съветник и местен лидер на ДПС, в сесийната зала се чувстваше като в свои води и се показваше поне мъничко по-уверен от основния си конкурент красивата шуменка Ирина Миткова  Минева. На 10 150 лева тя се оттегли от борбата очевидно не от липса на самочувствие, а Мустаджан спечели като че ли не от празна самоувереност, а май благодарение на парите, за които общината ще се надява да са му налични и скоро да ги внесе. Той ще трябва да плати общо два от трите предложени на търг обекта. Те са обект 1 от 20 кв. м, продаден за 10 100 лева и обект 3 от 22 кв. м за 10 130 лева. Търговския обект № 2 от 23 кв. м го спечели за 14 170 лева ЕТ “Севдалин Стоянов” от Велики Преслав.
Ако тези хора са сериозни и платежоспособни, ако не се откажат да внесат посочените суми в 14-дневен срок, орязаният актуализиран общински бюджет ще се обогати с 34 400 лева. Поради значимостта на една друга все още неприключена тема от важно местно значение – тази за общинския пазар, просто се налага едно сравнение. Зависи с какво очакване се гледа на него, то може или да хвърли в притеснение кметското обкръжение и повечето общински съветници, или – ако са оптимисти – да им повиши настроението. Средната цена на квадратния метър при трите търговски обекта в центъра на Преслав е 530 лева. Също в центъра и предпочетено от добре развития търговски нюх на опитния Юрий Трънчев се намира мястото от 700 кв. м на общинския пазар,  което преславски съветници с гласувано решение се съгласиха да бъде продадено чрез конкурс за построяване на супермаркет. Ако един обикновен служител и един дребен ЕТ могат да си позволят парите, които се очаква да дадат, какво и колко може да се очаква от крупната фирма “Трънчев “ ООД? Айде, с едно пазарно мислене да сложим на богатото дружество една “търговска” отстъпка за многото площ и да умножим 700 кв. м не по 530, а по 500 лв. Нека преславската общественост, която уж била възхитена от идеята за хипермаркет на Трънчев, да следи ще налее ли той (или който и да е) в продънената общинска хазна най-малко  350 хиляди лева. Всяка цена чумствително под тази ще говори за малко или много неизгодна за общината сделка.
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4298