вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

05 Ноември 10, 10:04
Акция СВЕТЛИНА

 

Отново стартира традиционната полицейска операция
Не е излишно да се напомня, че от 1 ноември 2010 г. до 1 март 2011 г. моторните превозни средства задължително се движат с включени през светлини. За времето от 1 ноември до 21 ноември т. г. ще се проведе традиционната операция на полицията акция „Светлина” .Целите на операцията са да се ограничат предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия през есеннозимния период с рисковите групи участници в движението, а именно пешеходци, водачи с липсващ практически опит за движение при зимни условия, водачи, които управляват автомобили, неподготвени за сезона и с неизправни светлини. Друга цел на операцията е да се насочи вниманието на водачи и пешеходци към специфичните рискови фактори за  за пътни злополуки.По време на операцията ще има засилено полицейско присъствие на пътя.
 Автомобилите ще бъдат обстойно проверявани за  неизправности по осветителните системи и сигнализацията, за състоянието на гумите, за устройствата за измиване на предното стъкло. Ще бъдат извършвани и проверки на ППС с животинска тяга, както и на малогабаритна селскостопанска техника за наличие на светлинна и светлоотразителна сигнализация.
Санкциите, които се налагат по Закона за движение по пътищата са следните:
При неизправности по осветителните системи и сигнализацията, през деня глоба от 30 лева, през тъмната част на денонощието глоба от 50 до 150 лева, като се отнемат 5 контролни точки и МПС се спира от движение. При износени гуми глобата и 50 лева, а при наличие на разкъсвания по гумите глобата е от 50 до 150 лева, отнемат се 5 контролни точки и и МПС се спира от движение. При неизправности по устройствата за измиване на предното стъкло водачът дължи глоба от 30 лева,  а  ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж глобата е от 50 до 150 лева, като се отнемат 5 контролни точки и МПС се спира от движение. При движение през деня без включени светлини – глоба до 20 лева. При липса или неизправности на светлинната или светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритна селскостопанска техника санкцията е 30 лева.
Съвети към водачите:
Приведете осветителната система на вашия автомобил в пълна изправност.
Съобразявайте скоростта си с пътната настилка, атмосферните условия и с останалите участници в движението.
Сменете летните гуми със зимни.
Проверете дали е в изправност отоплението на стъклата на автомобила ви.
Ползвайте незамръзнала течност  в казанчето за измиване на предното и задното стъкло.
Подменете втвърдените или скъсаните пера на чистачките на автомобила.
Задължително ползвайте предпазните колани на предните и задните седалки на автомобила.
Фахри Ахмедов
Инспектор “Пътен контрол” към РУ “Полиция” –
Велики Преслав
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.0654