вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

23 Септември 10, 14:03
Предлаганата от правителството здравна реформа е сбъркана

- Д-р Атанасов, на 17 септември т. г. се проведе 50-ят извънреден събор на БЛС, на който бяхте делегат. Решението на събора е за национален протест на лекарите. Какви бяха мотивите за това решение и какво ще бъде поведението на болницата в Нови пазар, която ръководите?
 - Напрежението в здравната система достигна своя пик и естествено доведе до тези крайни решения. Обществените отношения в здравеопазването са влошени до такава степен, че системата повече не може да функционира нормално и да осигурява на гражданите необходимата им медицинска помощ. От началото на годината здравната каса отказва да плаща навреме и в пълен размер извършената болнична помощ, а това доведе до натрупване на нови просрочени задължения на болниците към доставчици най-вече на медикаменти. От своя страна фирмите започнаха да отказват доставки докато не им бъде платено и ако тази ситуация продължи още известно време, болниците ще бъдат принудени изцяло да преустановят дейността си. С две думи казано, НЗОК не изпълнява ангажиментите си по Закона за здравното осигуряване и по НРД – 2010 г.
 - Какви са сумите, които здравната каса дължи на болницата в Нови пазар и за кои месеци не е платила?
 - Изплатени в пълен размер, макар и със закъснение са парите за месеците януари и февруари. За март, април и май са преведени по 80% от дължимите суми, а за юни – 69%. За юли и август все още не е платено нищо. Болницата е внесла в Софийски градски съд искова молба за сумите, дължими за периода март – юни, които заедно със законната лихва възлизат на 111 000 лева. За юли сумата е 113 000 лева, а за август -  123 000 лева. Общите задължения към различни доставчици, включително и към персонала към момента са около 580 000 лева. Заплатите са изплатени в пълен размер до месец юли и в 60% за месец август. 
 - Какви са според вас причините, поради които касата не плаща навреме?
 - Причините са в това, че парите от здравните вноски не се използват за лечението на здравно осигурените лица, а се харчат за покриване на други държавни разходи, което според мен противоречи на Закона за здравното осигуряване. Не може в резерва на НЗОК  да има над 1млрд. и 200 млн. излишък, а в същото време касата да не е платила парите на болниците от март насам. Не може българските граждани да заплащат здравни осигуровки отделно от общите данъци, а в същото време да не им се гарантира достъп до медицинска помощ от страна на здравната каса, тогава когато им се наложи да ползват такава. На практика така се компроментира солидарният здравноосигурителен модел и се връщаме към социалистическото бюджетно финансиране на остатъчен принцип. Нарушени са важни баланси, които поддържат интегритета на системата.
 - Правителството твърди, че не бива да се наливат пари в нереформираното здравеопазване и че след приключването на здравната реформа, която са започнали, всичко ще се оправи и публичните средства за здравеопазване ще се харчат по-ефективно.
 - Така наречената реформа, която правителството предлага, е сбъркана. Не сме чули от здравния министър какви са здравните цели, не сме видели ясна и недвусмислена визия за това как ще изглежда системата след приключването на реформата, не знаем дали има разписана национална здравна стратегия и ясен план към нея, не е осигурен финансов ресурс за извършването на самите промени. Предлага се орязване на разходите за болнична помощ, съкращаване на стотина общински болници и разкриването на някакви имагинерни легла за долекуване и продължително лечение, което само по себе си не е дефинирано и не знаем на какви изисквания ще трябва да отговаря. Ако преди да се реформира спешната помощ се ликвидират общинските болници,  аз твърдя, че в тези населени места няма да има гарантиран достъп до спешна и неотложна помощ, а до голяма степен ще се компрометира и извънболничната помощ. Тоест, ако не бъдат извършени сериозни корекции в замислената реформа, състоянието на българското здравеопазване не само че няма да се подобри, но и ще се влоши значително и трайно. Разбира се, че в системата не бива просто да се наливат пари, но за подобряването на ефективността са необходими съвсем различни мерки от тези, които се предлагат. Необходимо е да се гарантира свободната конкуренция, да се възстанови договорното начало в здравното осигуряване, парите наистина да следват пациента и да се разходват за реално извършени дейности, да се развие системата на доброволното здравно осигуряване и здравното зазстраховане като форми на регламентирано доплащане за медицинската помощ и ред други неща, които сега нямаме време да коментираме подробно. Мисля, че в момента сме на крачка пред пълното разбиване и срив на здравеопазването.
 - Защо няма чуваемост на вашите аргументи и доводи от страна на управляващите?
 - Не мога да ви кажа, и за мен е странно това.
 - Има ли опасност да бъде закрита вашата болница?
 - Правителството иска да закрие над 70 общински болници в това число тези в Нови пазар и във Велики Преслав. Премахването на малките общински болници обаче ще донесе нулев или по-скоро отрицателен икономически ефект, тъй като ресурсът, който евентуално би се освободил, няма да е достатъчен дори да покрие дълговете на една от най-големите университетски болници. В същото време негативния ефект от затруднения достъп и влошеното качество на живот за големи групи от населението ще е осезаем. Понастоящем общинските болници разходват едва около 14% от общите разходи за болнична помощ в България. Ето защо е необходимо по-скоро да се създадат механизми за гарантиране на качеството в малките лечебни заведения, където себестойността на здравната услуга е многократно по-ниска в сравнение с големите.
 - Протестите и стачките не са ли малко крайни средства за постигане на исканията ви?
 - Да, разбира се, че са крайни средства, но ние опитахме всички възможности за нормален диалог и партньорство без особен успех. След като до момента не бяхме чути, не ни остава нищо друго освен да протестираме.
 - В какво точно ще се изразяват протестите?
- В Нови пазар на 4 октомври 2010 г. ще се проведе протестен митинг на площада пред общината. На 11 октомври в Шумен ще се проведе регионален протестен митинг на медицинската общност, организиран от управителния съвет на районната лекарска колегия, а на 15 октомври 2010 г. в София -  национален протестен митинг, организиран от БЛС. В случай, че исканията ни не бъдат постигнати, от 25 октомври 2010 г. ще започнат безсрочни ефективни стачни действия със спиране работа на всички лечебни заведения. Това са решенията на висшия форум на БЛС от 17 септември 2010 г., като всички ние много се надяваме да се възстанови диалогът между институциите и проблемите да се решат по по-интелигентен и разумен начин.
  
                                    Разговола проведе
                                    Веселин ЙОРДАНОВ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5991