вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

17 Септември 10, 15:15
Кърпежи, дупки и подозрения по “Юбилейна” и “Лозарска

    
На 9 септември в редакцията на вестника дойде една внушителна делегация от по-будни представители на преславските роми в състав Мустафа Хасанов, Исмаил Мустафов, Огнян Куюмджиев, Асен Маринов, Сашо Младенов, Жеко Райков, Евтим Иванов и Росен Димитров, като много културно, но и много настоятелно помоли да направим общ преглед на състоянието, в което се намират две улици от циганската махала в града. По “Юбилейна” беше така, както предварително казаха тези мъже – като се почне от малките номера в ниското до старата пожарна и покрай предимно българските къщи се стигне до пресечката със стръмната  “Беласица”, дупките са запълнени с асфалт, като тази работа на местното БКС привършила предния ден. На кръстовището хората посочиха предпоследния – не последния! – кърпеж. След него е истинската ромска част на “Юбилейна”, която видимо плаче за кърпене. И по нея, както и по долната неасфалтирана улица “Лозарска” има къщи с много влага. По този повод Мустафа Сабриев Хасанов от “Юбилейна” 45 е написал жалба, заведена в  общината  под вх. № 1313 от 22 март т. г. и има пълно основание да бъде недоволен заради липсата на отговор, какъвто – твърди той-  тъй и не получил.
     При тази гледка на недокърпена улица, влажни къщи и при такова настроение някои обитатели, които може би следят  международните новини, все пак не сравниха кмета Бодуров с президента Саркози, но отсякоха: “Нарочно е, пренебрегват ни на етническа основа.” “Лозарска”, която преславските цигани смятат за своя централна улица, е в по-окаяно състояние. А кмета още преди изборите обеща да я оправи, с горчивина и недоверие казаха някои от тях. Основателни ли са подозренията, изречени макар и не много масово и не толкова категорично като упрек с етнически оттенък?
     Не само до пресечката с “Беласица”, а по цялата улица “Юбилейна” ние свършихме работата, възложена ни от общината, заяви още същия ден служителка на БКС – Велики Преслав (предпочете да не си каже името) и допълни като обяснение, че незакърпените дупки в ромската част на улица “Юбилейна” са  не от дъждове и студове, а от запълнени, но  неасфалтирани изкопи на В и К. По-късно  управителят на БКС Валентин Вълев потвърди това виждане, като подчерта, че предприятието му е само изпълнител на поръчки.
     Иван Иванов е началник на район Велики Преслав към “В и К Шумен” ООД – гр. Шумен. Докато позволява времето и най-малко до края на септември  – каза той – ще възстановяваме по списък настилката по улиците, където има изкопи от В и К-аварии, но и от друго. Това става по списък, като приоритет се дава на улици с по-натоварено движение, но “Юбилейна” не е от тях, дъпълни г-н Иванов, като обясни и “другото”. Съществуват нарушени улични настилки не само от В и К-аварии, но и поради принудително прекъсване на водоподаването към абонати, които дълго не са си плащали сметките, после са били първоначално спирани от водомерните шахти в дворовете, но те самостоятелно пак са си пускали водата, без да са платили старите сметки. Тогава вече от местния клон на “В и К” се принуждават да спират водата отвън, от пътя, като го разкопават. Може би такива места по улиците ще бъдат пълнени с чакъл, но не и с асфалт, безсмислено е преди да е платено – смята Иван Иванов. Защото никой не знае кой кога ще си плати сметката, което ще наложи отново да му се пусне водата. Ще минат валяците и може това, което е току-що закърпено, да бъде пак разкопано.
    Андрей Андреев – старши специалист ТСУ към общинската администрация за  кърпежите по “Юбилейна”  и за “етническото делене” повтори това, което вече беше ясно от разясненията във В и К и БКС. Що се отнася до “главната” преславска ромска ул. “Лозарска”, той каза, че догодина се очаква по Водния цикъл, осъществяван по европроекти, по нея да започне подмяна на водопровода и мръсния канал.  И допълни основателно, че би било престъпление сега да се асфалтира нещо, което скоро ще бъде разкопано. На тази “новина” някои местни цигани и българи реагираха напълно скептично с думите, че “те така за догодина си говореха и преди”. А някои от горепосочената деветосептемврийска “делегация” впоследствие не се съгласиха с твърденията, че по “Юбилейна” не са останали незапълнени дупки, различни от тези на “В и К”

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4934