вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

17 Септември 10, 15:14
Арестът на Петър Атанасов и преславският му отзвук
През миналата седмица в продължение на няколко дена вниманието на обществеността в Шумен и околните селища беше привлечено от развитието на случая “Петър Атанасов”. Отразяването му в големите регионални медии постепенно разкри, че срещу собственика на каменната кариера в  Драгоево и същевременно общински съветник в Шумен, който предния вторник беше задържан за изнудване, са образувани три съдебни производства. Но първоначално акцентът на публично изнасяната информация падаше върху политическата и обществената дейност на арестувания – атрактивен областен лидер на СДС, по-късно – на “Обединените земеделци” на Мозер в районите на Шумен, Разград и Търговище; член на Управителния съвет на шуменския футболен клуб; агент на Държавна сигурност…  Активността му обаче покрива и Велики Преслав.
     По-късно се разбра, че случаят “Петър Атанасов” се поема от окръжната прокуратура, която освен за изнудване, го разследва за укриване на данъци и за  фалшифициране на документи. В петък  - стана ясно също от медиите и след като вече се беше провела специална пресконференция с участието на окръжния прокурор Ася Петрова и на началника на шуменската полиция Любомир Христов – Шуменският окръжен съд постанови аргументирано поисканата за Атанасов и за неговите двама охранители най-тежката постоянна мярка за неотклонение  - задържане под стража.
     Без да е измервано, от одобрителните коментари се усеща, че във Велики Преслав през последните дни доверието в местната полиция рязко се е покачило, като за това има още едно основание. Но как изглежда началото на целия случай със задържането на Петър Атанасов през погледа на преславския полицейски началник  Румен Симеонов? Когато в районното управление получили обаждане от жена за нанасяне на побой над гражданин в Драгоево, служителите на реда изобщо не са подозирали, че ще се наложи да арестуват известния  състоятелен и политически изявен собственик на кариерата в селото. Но нали законите важат еднакво за всички! Все пак бързо отправилите се към мястото преславски полицаи имали информация от позвънилата негова близка, че потърпевшият е главният счетоводител на “Кариери Драгоево” Христомир Джамбов. Скоро се разбрало, че той с насилие е бил принуждаван да подпише записна заповед за 163 хиляди лева, принуждаван от три лица – от собственика на фирмата и от неговите гардове. Бързо преценявайки ситуацията на място, представителите на реда задържали тримата за 24 часа, но след постановление на районния прокурор във Велики Преслав на основание член 213 А от Наказателния кодекс мярката е удължена на 72 часа. Оттам нататък случаят е сравнително подробно отразен в медиите.
     Освен всичко друго, Петър Атанасов е собственик на фирмата “Кариери Драгоево”, която пък е партньор на предназначената да играе важна роля в общината великопреславска  Местна инициативна група (МИГ). През юни член на нейния Управителен съвет беше задържан с контрабандни цигари и този факт повдигна въпроси от морален характер, които впрочем бяха публично зададени и на кмета инж. Бодуров, и на управителя на сдружението МИГ Красимир Колев.  Сега с видимо много по-голяма сила назрява питането към тях ще се търси ли друг партньор на МИГ.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4585