вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

17 Септември 10, 15:12
Как беше предотвратена поредната телефонна измама във Велики Преслав
     Макар че закопчаването на участник в готвена точно преди седмица - миналата сряда -  нова телефонна измама във Велики Преслав не е събитие от мащаба на случая “Петър Атанасов”, задържането на (представящ се за) посредник с мисия да  прибира парите на наивни, излъгани и притеснени стари хора беше отразено не само в регионални медии, но и чрез национални информационни агенции, както и в интернет-пространството: водещият, дърпащият конците бил някой друг от може би Велико Търново, а куриерът е направляван по телефона 41-годишен безработен шуменец, който за последен път на 8 септември рано следобед взел поредните “пари” от възрастна преславянка.
     Малко по-рано същия ден в РУ “Полиция” – Велики Преслав, информира сега началникът на управлението Румен Симеонов, получили сигнал от гражданин, да го наречем лице без уточняване на пола, което казало, че на възрастна жена от града са се обадили по стационарния телефон с обяснението, че дъщеря й при пътно транспортно произшествие е блъснала и убила 9-годишно момченце. За да не лежи тя в затвора, за да може да бъде оправдана, корумпираният “представител” уж на властта поискал голяма сума пари. Първоначално 10 хил лева, уточни на следващия ден в редакцията на “Тича” обадилото се в полицията лице, но после сумата бързо била намалена на около 700 лева, колкото имала 64-годишната жена. Тъй като връзка с изнудвача не била прекъсната, а старицата нямала мобилен телефон, макар и объркана и силно уплашена, тя скоро се озовала у въпросното позвънило после в полицията лице. Позвъняването станало – казва началникът на преславската полиция – преди още жената да се е чула с дъщеря си. Полицаите бързо се озовали на място и направили необходимото за привличането и задържането на очакваното лице посредник. Старата жена, която на всичкото отгоре знаела, че точно малко преди обаждането дъщеря й се готвела да пътува за Шумен – това го каза човекът, уведомил полицаите -  се поуспокоила, когато се свързала с нея и разбрала, че тя не е никакъв участник в произшествие. Малко по-късно получила инстукции от неподозиращия полицейското присъствие измамник и предала пакета на неговия шуменски “куриер”, който в този момент бил задържан от професионално действалите преславски представители на реда.
     Г-н Симеонов предполага, че обаждането точно на тази преславска жена е станало случайно, без предварително разузнаване. Знае, че в много случаи при създадения психологически момент и при съвпадения на “данните” някои възрастни хора лесно стават жертва на измама. Лицето от Преслав пък, обадило се в полицията е уверено, че е имало проучване. И твърди, че и след задържането на посредника шуменец пак е имало позвъняване до старата жена. Въпреки притеснението си, лицето съсед на старицата смята, че е постъпило правилно, защото “не е хубаво постоянно да стават такива измами. Ами че тя, жената, за малко да получи инфаркт”. По този повод в нашия разговор началникът на полицията във Велики Преслав припомни, че в такива случаи анонимността на гражданите се гарантира и че полицаите разчитат на будното гражданско съзнание, за да могат да действат навреме. И в двата случая при задържанията в Драгоево и Преслав – посочи Румен Симеонов -  неговите служители са реагирали бързо, защото своевременно са били уведомени от гражданите.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5402