вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

02 Септември 10, 14:36
Кооперацията в Кирково - кампания след кампания
Днешната кооперация “Напредък” в преславския квартал Кирково е основана в началото на 90-те години. Тя стопанисва 8 500 дка земеделска земя  - разказва нейният председател Йордан Спасов. В нея членуват 280 собственици, като се обработват под аренда и по-малките парцели на около още 300 души, оземлени някога в района на Кирково. Към момента кооперацията отглежда 120 дойни крави и 140 млади и подрастващи животни – юници, малки телета, телета за угояване.
     Как приключи кампанията по прибиране на есенниците? От хилядата декара с ечемик очаквали между 600 и 700 кг от дка – сподели г-н Спасов, но заради валежите през юни и юли понякога  от 180 – 200 л на квадратен метър площите се наводнили и 150 дка останали неприбрани. Комбайните там все още не могат да влязат, не помни такова нещо председателят на кооперацията, който е в земеделието още от 1962 г. От останалите 850 дка получили средно по 300 кг ечемик. От 2000 дка с пшеница при очакван добив 500 – 600 кг от дка прибрали по 350 кг зърно. От 1000 дка с рапица получили много добър добив от 325 кг от дка, който реализирали на също високата цена от 600 лева за тон. За тази година Йордан Спасов намира за сравнително добра и  цената на ечемика, продаден по 190 лева за тон. За част от тазгодишната пшеница намерили пазар при по-добрата от миналата година цена 190 лева на тон – долу-горе около себестойността на продукцията.
     По ред причини обаче в началото на август т. г. руският премиер Путин забранил експорта на пшеница, а Русия е основен износител на зърно. Това светкавично рефлектира на българския пазар – посочи г-н Спасов – и само за седмица цената на хлебната пшеница скочила от 190 на 300 лева за тон. Кирковската кооперация имала известни количества фуражна, които реализирали при средна цена 250 лева за тон. Така повишаването на изкупните цени донякъде компенсирало ниските добиви.
     След като прибрали ечемика и пшеницата, кооперацията веднага започнала да раздава рентата на собствениците. Независимо от ниските добиви управителният съвет решил да се раздаде по 25 кг ечемик и по 25 кг пшеница на физически декар (без значение категорията на земята). На собствениците, неполучили рента в натура, продукцията ще им бъде платена по 20 ст за кг ечемик и по 25 ст – за пшеница, което е средната реализирана цена.
     Веднага след тежката жътва на есенниците започнахме прибирането на силажната царевица, продължи в хронологичен ред Йордан Спасов. Кампанията приключи за 10 дена, като от 560 дка силажна царевица прибрахме средно по 3 300 кг зелена маса от декар и направихме 1850 тона висококачествен силаж с много добро притъпкване и с внасяне на млечно-кисели бактерии за подобряване качеството и трайността на силажа. Покритата силажна яма – продължи председателят – съхранява запаси за животните до края на 2011 г.
     Също веднага и след тази кампания тези дни  в движение  започнало прибирането на слънчогледа, като от 1580 дка се очаквал среден добив около 25 кг от дка. Но след обилните валежи в началото на лятото 30 на сто от слънчогледа с напоени тежки пити полегнал в калта. В кооперация “Напредък” планирали за 8 работни дни да приключат с жътвата на слънчогледа и веднага да започнат прибирането на царевицата за зърно. Най-ранният хибрид вече е сух и в пълна зрелост. Имаме три вида хибриди с различен срок на зрялост, обясни г-н Спасов, за да можем постепенно да жънем. След прибиране на ранните сортове царевица ще започнем раздаване на рентата в натура – не по-малко от 25 кг царевица на физически декар, увери той и допълни, че със зърното ще раздадат и по една бутилка олио на декар.
     Едновременно с прибирането на есенните и пролетните култури започнала подготовката за сеитба на 1 800 дка с рапица реколта 2011 г. Голяма част от тази площ вече била изорана въпреки сега твърдата като бетон почва. При това темпо като част от обичайната селскостопанска работа е извършеното балиране на 250 тона пшенична слама и 450 тона люцерново сено за животните…

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1052