вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

02 Септември 10, 14:35
Иванка ПЕТРОВА - заместник-кмет на община Смядово:

Иванка Петрова е заместник-кмет по финансовите въпроси, но отговаря и за проектите  на община Смядово по различните европрограми. Какво е положението в малката административна единица след актуализацията на общинския бюджет? Това, че държавата регламентира и финансира някои дейности, е улеснение за общината, смята г-жа Петрова, защото -  каза тя -  специално при нас имаме дом за хора с психически разстройства, образованието е държавна делегирана дейност, имаме защитени жилища, дневен център и др., за които държавата осигурява издръжка и тя се запази такава, каквато беше в началото на годината, без да претърпи промяна при актуализацията на бюджета. С тези суми при направения в началото разчет ще приключим успешно годината. Ясно е, че затруднения ще имаме в Местните дейности, което следва от намаление на местните приходи. Имало е години, когато сме изпълнявали местните приходи на 150, даже на 200 % от плана. Сега по разбираеми причини е много по-слабо. Но с икономии и доста ограничения ще се справим.
     Големи възможности ни дават оперативните програми и специално тези в социалната сфера, която ми е приорирет, тъй като съм работила в “Социални грижи”, допълни г-жа Петрова. Мога да кажа, че в това отношение  сме една от първите в областта общини, че имаме най-много социални проекти. Например в момента очакваме подписването на два социални проекта по Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, които сами си разработихме и за което имаме капацитет. А средствата от тях са едно допълнение към бюджета на общината. Това е начинът! Ако само седим и чакаме в началото на годината едни суми, за да ги изразходваме, нищо няма да се получи. Доволна съм от това, което правим в социалната сфера. Като цяло с икономии в условията на криза, ако харчим разумно, можем да приключим годината нормално. Още повече, че за разлика от други общини, ние към момента нямаме задължения.
     Заместник-кметът Иванка Петрова посочи, че актуализацията не предвижда намаление на средствата за образование. Но миналата година – продължи тя -  на база решение на общинския съвет за маломерните и слетите паралелки сме задължени да дофинансираме с общински средства образованието. За него тази година  сумата е около 33 хил лева от собствени приходи, което  е не само непосилно за общината, но е и нещо, което просто няма бъдеще. Това ни беше ясно в самото начало. Ето ситуацията доведе до закриване на основното училище в село Веселиново.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4732