вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

14 Юли 10, 14:42
Преславски впечатления за ренти
Също както в Нови пазар, и във Велики Преслав собственици на земя, дадена под наем за колективно обработване, предпочитат да не се представят по име при обсъждане на  темата за размера на  рентата и за договорите, на базата на която се получава тя. Едно от простите причини за анонимността е известното съмнение в точността на изказванията. Както призна един такъв запитан, “лошото е, че ние не следим подробно договорите, които подписваме”. Все пак дори и при известни неточности, изказаното не може да бъде далеко от истината.
Имам дадени 37 дка в голямата преславска кооперация, тази на Румен Радушев, каза местен пенсионер. По договор, сключен за 5 г. през 2008 г., трябваше да вземаме по 10 лева за декар, но миналата година ни дадоха по 8 лева. И други собственици на ниви, предоставили ги на тази кооперация по договори – според думите им – за 10 и 15 г., получили по 80 % от договореното. И допълниха, че по принцип оправданията се позовавали на слабата реколта, сушата, градушката.
Арендаторът “Агро Димекс” от Търговище взема под наем за обработване земи от района на Преслав, Драгоево, Имренчево и други близки землища. Аз имам дадени по договор за 10 г.  около 30 дка, сподели друг старец от Велики Преслав. Доволен съм, коректни са. Вече 4 - 5 г. получавам по около 15 лева за декар или определено количество зърно. Мога да избирам – или зърното, или стойността му в пари.
Друг възрастен човек, който от 55 г. живее в Преслав, се представи по име – Кирил Атанасов Иванов. Съпругата ми има ниви в селата Марково, Каспичанско   и Енево до Нови пазар. В Марково с арендатора Иван Николов имаме 5-годишен договор, сключен през 2008 г., който стриктно се спазва. Вече две години получаваме 20 % от средния добив. Ако не искаш зърното, плаща ти го човекът по пазарната цена. Другите ниви са към кооперацията в Енево. Пак сключен през 2008 г., договорът там също е  за 5 г. и пак за 20 на сто от реколтата. Засега сме доволни. Аз предпочитам да вземам зърното, защото тук в града гледам зайци и кокошки. Което ми е излишно, го продавам

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4635