вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

16 Юни 10, 11:36
Накъде след училище
Смядово и Върбица

През тази учебна година в смядовското СОУ “Св.Св. Кирил и Методий” от завършващите 12 клас 22 ученици всички бяха допуснати до държавни зрелостни изпити, но двама от тях бяха скъсани на представянето си по Български език и литература и ще трябва да се явят на поправителен през август или септември, информира помощник-директорът на училището г-жа Гинка Йоргова. Миналогодишният 12 клас беше от 24 ученици, а сегашният единайсети наброява 18. Но пък десетокласниците – 24 души -  не са толкова малко, продължи тя с данните от демографски характер. Според наблюденията, подобни на новопазарските, от завършилите предните години средно образование в смядовското училище, около половината продължавали във висши учебни заведение, най-често във Великотърновския и  в Шуменския университет, както и във Варна.
Естествено след седми и след осми клас част от децата се насочват към училища в други градове. Завъшващите 7 клас сега са около 35. От нашия седми “б”, в който сме 18 ученици, само две момчета кандидатстват в Шумен, казаха група деца в двора на училището. В това отношение подобна изглежда картината и във Върбица. От завършващите при нас осми клас 90 – 95 на сто остават в училище, а останалите 5 –10 % отиват в Шумен, Преслав или някой друг град, сподели заместник-директорът на върбишкото средно училище Добрин Николов.
Г-н Николов каза още, че по проект с цел задържане на ромски деца в класните стаи до завършване на средно образование, от три години училището работи съвместно с асоциацията “Интегро” със седалище в Разград. При определени условия тя осигурява на ученици от горната степен безплатни учебници. Основното изискване е редовното посещение в училище и участието в училищни и извънучилищни дейности. Макар и бавно, появяват се положителни резултати, твърди зам.-директорът. Даже някои от тях, ромските деца, били  приети за студенти. Тук съм от 12 години, продължи г-н Николов. Отначало паралелките бяха по три, сега са по две от първи до дванайсети клас. Горните класове са с по-малко ученици, защото едни заминават с родителите си в чужбина, втори продължават в други градове, а трети след навършване на 16 г. спират да учат. Но такива са вече много по-малко, отколкото преди.
А от разговори дори и на улицата, пълна с млади хора, веднага се долавя, че сложният въпрос “Накъде след училище?” тежи с пълна сила за сега завършващи и за приключилите с образованието си  преди една, две или повече години момчета и момичета от малкото градче, в което трудно се осигурява препитание.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.7857