вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

20 Май 10, 10:28
ОБЩИНСКИТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛИ ИСКАТ ПОВЕЧЕ ДОХОДИ ЗА ОБЩИНИТЕ
Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) предлага увеличаване възможностите за допълнителни приходи в общинските бюджети и по-голяма свобода на бюджетното финансиране на общините.Това е сред решенията на научно-практическата конференция на асоциацията, провела се на 13 и14 май в Боровец. Участие в конференцията взеха и председателите на Общинските съвети на Каспичан – Надежда Неделчева /член на УС на НАПОС/ и на Смядово – Михал Жечев.
НАПОС ще предложи приходите от продажбите на общинско имущество да не се използват само за инвестиции, а и за други цели. Това може да се случи, само ако отпадане чл. от Закона за държавния бюджет за 2010 г., който гласи: "Паричните постъпления от продажба на общински нефинансови активи се изразходват само за финансиране изграждането и основен ремонт на социална и техническа инфраструктура". Общинските съвети да могат да прехвърлят средства от един вид разходи в друг - и за делегирани от държавата дейности по образованието, е другото решение, около което председателите на общински съвети се обединиха. За тази цел е необходимо да отпадне изискването на параграф 30 от Закона за държавния бюджет за 2010 г.Правителството да прецизира и промени формулата за изчисляване на изравнителната субсидия на общините е друго предложение на НАПОС.
Повече възможности за осигуряване на финансов ресурс на общините и по-голяма гъвкавост на бюджетите им може да се постигне и чрез промени в Закона за местните данъци и такси. Това становище ще бъде отстоявано съвместно с Управителния съвет на НСОРБ.Управителният съвет на НАПОС реши още да обобщи практиката при взаимодействието между органите на местната власт – кметове и общински съвети, както и между местната и изпълнителната власт, за да се въведат адекватни нормативни промени и точно прилагане на закона.НАПОС ще се включи в инициирания от НСОРБ диалог с министъра на финансите и премиера, за да стигне до полезни решения относно общинските бюджети в условия на финансова криза. На заседанието на УС на НАПОС бе избран нов председател на УС Иван Апостолов – председател на Общинския съвет в Смолян.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5247