вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

11 Май 10, 15:39
НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА
„ОТГОВОРНОСТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ЗА ПОЛАГАНЕТО НА  ГРИЖИ ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА – ПРОБЛЕМИ И ВЪЗМОЖНИ РЕШЕНИЯ”  -  се проведе на 29 април в зала „Форум” на хотел „Шумен”. На нея присъстваха изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в република България Гинка Чавдарова, д-р Николай Узунов – шеф на Дирекция „Животновъдство”в МЗХ, Дамян Илиев – зам. генерален директор на НВМС, представители на немския кастрационен център, кметовете на Шумен, Нови пазар, Смядово и други общини от област Шумен, заместник кметовете на Пловдив, Русе…ветеринарни специалисти, представители на природозащитни организации, журналисти…
Форума откри изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Тя очерта очакванията от него – всички да се обединят около реалните практики до момента, разчитайки на НПО и подкрепата на властта. “Проблемът е - каза тя, - че всяка община е длъжна да изгради кучкарник според изискванията, а няма ресурси и не може много да се разчита на републиканския бюджет. И в крайна сметка, ключът е в доброто партньорство между институциите. Защото частичните мерки водят само до частични резултати...”
Кметът на Община Шумен Красимир Костов представи добрата практика на община Шумен, последван от представители на общините Русе, Пловдив и др. Споделен бе водещият българо-германски опит. Застъпени бяха и проблемите на малките общини в сферата на грижите за безстопанствените кучета, дискутирани бяха задълженията на общините по Закона за защита на животните. Участниците в кръглата маса посетиха шуменския кучкарник /кастрационен център/, за да се запознаят с неговия опит. Община В. Преслав бе представена от Красимира Цонкова и Иванка Димова, възнамеряващи да открият кучкарник в старата столица, съобразен с европейските изисквания и ползвайки добрия опит в тази насока. Те вече са имали разговори с кмета на общината Димо Бодуров и споделиха изводите от този форум: „ Ще направим във В. Преслав не приют, а приемник за кучета – каза К. Цонкова.- В него те ще се кастрират и пускат в районите, в които са намерени. Търсим спонсори, повдигна се въпросът за освобождаването от данъци на организации, които предприемат подобна благотворителност и скоро ще се вземе такова решение. Ще има промени в Закона за защита на животните. Сблъскаха се мнения на природозащитници и техните противници, които настояват въпросът с кучетата да се реши чрез умъртвяването им, поради липса на средства за такива приемници. Важен въпрос, който предстои да се реши, е обединението на общините в тази насока, защото предимно от селата се пускат в градовете бездомните кучета. Постави се въпросът - всички домашни кучета също да се кастрират, защото стопаните им ги изоставят и се увеличава популацията им. Всяко домашно или ловно куче да има микрочип, да има и санкции за стопаните, които ги изоставят…”

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.0944