вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

11 Май 10, 15:37
ЛОВЕЦ – СЕЛО ЗА ОТДИХ И РИБОЛОВ
Селото се намира в община Върбица и е на 24 км от В. Преслав, част от него е залята от водите на яз. Тича. 850 жители са живеели в него – равен брой мъже и жени, до построяването на язовира през 1973г.
Според предание, селото е основано през 1750г., когато турският ловец Хасан дошъл от с. Мутафлар да ловува тук. Много харесал местността и си построил колиба в горната махала около един извор. След това довел семейството си, съградил къща, разработил ниви, надошли и други хора. Нарекъл селището Хасаново, на своето име. Така то станало турско село със 100-на къщи.
През землището на Ловец минава р. Голяма Камчия и нейният приток Вардунска река. Селото е разположено на два хълма /могили/ от римски произход. Там още има останки от стара църква и старо селище…Първите българи заселници са бежанци от Одринска Тракия, повечето – дошли след Балканската война. Тук се заселили и бакалите дядо Павли и дядо Пейчо от Върбица, както и неколцина българи от с. Драгоево. През 1927г. са построени двете чешми и мостът над р. Камчия. Едната чешма е в селото с мраморни плочи, кръстена на сестрата на цар Борис ІІІ - принцеса Евдокия...През 1946г. селото е преименувано на Ловец.
Първото училище е открито в сградата на старото кафене в двора на Велико Димов, по-късно са изградени началното училище, прогимназията, читалището. Основана била и кредитна кооперация, чийто потребителен магазин задоволявал нуждите  на хората. Поща не е имало, писмата разнасял Върби Йорданов от пощата в с. Виница. През 1949 е основано ТКЗС, масовизацията на кооператива се извършила бавно и мъчително.
Земеделската кооперация в селото, изградена днес, не е прекратявала дейността си. Инициативни жители от Шумен и другаде са построили вили около язовира, да се идва на риболов и пикник, заради красивата природа наоколо.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.1347