вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

30 Април 10, 09:18
ПРЕСЛАВСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ДИСКУТИРАХА ОБЩИНСКОТО ДРУЖЕСТВО БКС И ОЩЕ…

На състоялата се в петък общинска сесия във Велики Преслав, един от въпросите, предизвикали дебати в залата, бе приемането на финансовия отчет на БКС ЕООД - В. Преслав. Дружеството отчита за 2009 г. печалба от 36 000 лв. – с 2 000 по-малко от 2008 г. Намалени са приходите с 45 000лв., разходите – с 43 000, закупени са ДМА за 68 000лв.
Съветникът от БСП Р.Кожухаров припомни, че на предишната сесия е предложил съветници от комисията по промишлено стопанска дейност да се срещнат с някои фирми в общината и по този повод е провел разговор с управителя на БКС Валентин Вълев.”Благодарение на него – каза той – успяхме да запазим търговското дружество. Препоръчвам отсега нататък по-голяма подкрепа от страна на общинския съвет с даването на обекти, а на ръководството – по-качествени услуги, по-добър контрол и намаляване на разходите.”
Бившият шеф на БКС Йордан Калчев каза: Тревожи ме фактът, че не се дават обекти и фирмата запада в строително отношение. Градът е мръсен и ако питате В. Вълев, ще каже, че имал договор за почистване на определени улици. Но за 3 години аз не видях една метачка в района на Генералските блокове, а толкова много хора работят по програмите за временна заетост! Чист е само центърът, а всички си плащаме данъците! На ул. “Оборище” е направо сметище, край АПК – също, както и всички крайни улици. Дадени са повече средства в сравнение с предишни години, а за какво се ползват? Искам да зная какви заплати получават сега в БКС?
Кметът Димо Бодуров отговори: Нека не смесваме озеленяването със сметосъбирането и сметоизвозването. 358,13 лв. е средната заплата в дружеството., а съдовете за смет се поставят по нормативен акт и не са толкова нарядко, колкото Ви се вижда. Някъде наистина не е толкова наситено...
Съветникът от ГЕРБ Г. Майсторски добави, че в крайните квартали се възстановяват нерегламентираните сметища и това е липса на контрол от страна на Общинска администрация.
Изказа се и кметът на с. Кочово, Марин Енчев
„Имахме много критични моменти, свързани със сметосъбирането в селото – каза той. – Една голяма фирма не ни обърна никакво внимание и само искаше огромни суми пари. Нямаше да се справя без помощта на БКС В. Преслав ЕООД и кмета на общината. Благодарение на тях се реши въпросът и с чешмите в селото.”
Съветникът Р. Радославов се обърна към В. Вълев: „Ще ви задам няколко въпроса, чиито отговори вълнуват гражданите на общината ни. На някои въпроси  кметът Бодуров отговори,  за други  ме насочи  към Вас: Първия ми въпрос е: Автомобилът Шкода „Октавия”, който сте закупили за БКС ЕООД на каква стойност е  и пътували ли сте с него в чужбина?”
 В. Вълев - Автомобилът не е нов, втора употреба е, струва 14 000 лв.,него пътувах да закупя машина от Англия.
Р. Радославов:  Общите приходи на Общинско Дружество БКС за 2009г. са 463 хил. лв.  без ДДС  с ДДС сумата става  555 хил. лв. 83 процента от тези  приходи са благодарение на поръчките  от Община В. Преслав. Това означава ли, че ако Община В.Преслав не възлага поръчки, БКС ще фалира?
В. Вълев: Нашите пари не изтичат. Реализират се в техника и строителство. Защо да нямаме камион с голям капацитет или добра снегопочистваща машина - така се оптимизира трудът. В крайна сметка, БКС няма да фалира. Не знам вие каква позиция заемате? Какъв е интересът БКС дали ще фалира?
Р. Радославов: БКС работи ли  с фирми подизпълнители?
В. Вълев: Не, не възлагаме дейности, само ползваме услуги на фирми за снабдяване с материали, наемам хора на граждански договор за определена работа.
Радославов: Очаквам да ми предоставите списък на фирми и лица, на които са възлагани поръчки или услуги  от 01.01.2008г. до края на 2009г., също - видът и стойността на поръчката.
М. Ангелова : Предлагам г-н Радославов да зададе въпросите си в писмен вид.
Р. Радославов: И последен въпрос: каква е брутната Ви заплата?
В. Вълев: Четири минимални заплати, гласувана от Общинския съвет...
След още дебати, Общинският съвет прие финансовия отчет и освободи от отговорност управителя на дружеството Валентин Вълев, като избра за есперт счетоводител Геновева Димитрова.
Друг дискутиран въпрос на сесията бе Програмата за оптимизация на общинските училища за следващата учебна година. Съобразно нея, могат да се предоставят средства за подпомагане на общини със структурни промени в училищната мрежа. Общинският съвет е предложил, както е известно, закриване на ОУ “Св. К. и Методий” в с. Троица, считано от юли 2010 г. И на това основание община В. Преслав канидатства за финансово подпомагане и обезпечаване на средства за плащания на персонала и  неразплатени разходи по издръжката на училището. Предвидените средства за училище с 21 до 44 ученика са до 150 000 лв. Това изложи в своята докладна заместник кметът по културата Пепа Кръстева, която обясни, че след въпросното разплащане биха останали около 110 000 лв.
Кметът на с. Троица, Христина Йорданова каза, че след разговор с родители, има впечатление, че те желаят да насочат децата си към преславски училища. Дебатите продължиха около използване на наличната компютърна техника, състоянието на помещенията и пр. Прие се решението община В. Преслав да кандидатства за финансово обезпечаване на мерките по програмата пред министъра на образованието, младежта и науката.
На общинското заседание се прие и финансовия отчет на “Медицински център – В. Преслав” ЕООД за миналата година. Досегашният управител д-р Митко Митев бе освободен от длъжност, дружеството е приключило годината с положителен финансов резултат – 492 лв.
Общинската награда “Златен век” бе другият повод за дискусии в залата. Тя е утвърдена през 2002 год. с приемане Наредбата за символиката на град Велики Преслав и се връчва за стойностни постижения в областта на културата, науката, спорта и обществената дейност. Съветникът Г. Майсторски предложи още на заседание на ПК наградата “Златен век” да не се присъжда тази година, поради икономическата криза и тежко финансово състояние и да се облекчи по този начин общинска администрация. На комисията предложението му се прие. А на сесията съветникът Александър Горчев каза: “ Велики Преслав е град с история и култура, а наградата е единствена за общината и града, свързана с духовността. Затова не бива да лишаваме от ентусиазъм хората, които ежедневно работят в тази насока, от възможността поне за един морален стимул...”Независимо от всичко, общинският съвет прие предложението на Г. Майсторски с 10 гласа “за” и 6 “против”.  
Разгледани бяха още – увеличение на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит на кметовете от общината, годишният план за опазване и възстановяване на околната среда, с докладна от кмета Димо Бодуров, докладите за осъществените читалищни дейности през изминалата година, прие се Общинската програма за закрила на детето за тази година и др.
По повод диспута си с В. Вълев на сесията, съветникът Р. Радославов коментира за в.”Тича”:
И аз, и всички данъкоплатци от общината се вълнуват от това колко и какви данъци плащаме, съответно каква услуга получаваме, дали средствата от такса смет се харчат по предназначение или за нещо друго. Аз като общински съветник провеждам срещи с граждани  по населените места  от общината и на тези срещи се поставят въпроси, който ги вълнуват . Въпросите относно работата на БКС  не са никак малко, а зададените от мен   въпроси  са резултат от питания и коментари на граждани: както въпросът за закупения автомобил. ”Нямаме пари за варели, а имаме пари за скъпи автомобили”. Не е тайна, че в общественото пространство има сериозни подозрения за това, дали БКС участва в схема по източване на общински средства, като възлага дейности  или  ползва услуги  от подходящи фирми, близки до управлението на Общината. Надявам се това да не е така и затова поисках г-н Вълев да предостави  исканата от мен информация, за да изчисти доброто име на БКС  ида се информират гражданите - за какво се отиват средствата от техните данъци. Що се отнася за моята позиция, БКС трябва да го има и да изпълнява целите, за които е създадено и преди г-н Вълев да започне развитието на допълнителни дейности, е важно - това, за което плащат гражданите – сметопочистването. В тази посока има много да се желае, мисля че плащаме много повече, отколкото получаваме.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4299