вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

23 Април 10, 13:47
“ВЪРБОВА СЯНКА ЛИ Е КМЕТУВАНЕТО

Жители на с. Хан Крум организираха събрание в края на миналата седмица по належащи проблеми на селото. Поканиха на него общинския съветник Радослав Радославов.
Ангел Кънчев постави въпроси, свързани с развитието на туризма в Хан Крум и община В. Преслав като цяло: “Тук се идва от избори на избори и се дават обещания, които не се изпълняват – каза той. – Във В. Преслав като историческа столица няма нищо през последните години.
                                       

Добре че по времето на Людмила Живкова се създаде археологическият музей. Правят се разни разкопки и реставрации, но това е много малко! И във В. Преслав, и в Хан Крум вече няма индустрия и хората би следвало да се препитават от атракциите и туризма и на тази основа да се издигне нашият край. Кметът Димо Бодуров заяви по време на кампанията си, че е особено компетентен в усвояването на еврофондовете и чрез проекти ще успее да доведе общината до просперитет. Нищо такова не се вижда. Прокара се един проект за 6 и половина милиона около който се върти всичко. Бях на презентацията, когато проф. Овчаров каза, че ако не се направят инвестиции в хотели и спортни съоръжения, В. Преслав ще бъде слаба туристическа дестинация, защото туристите ще идват само за часове. Те няма какво да правят там повече и къде да отсядат. Чухме и примера с Перперикон, там се строят хотели където туристите могат да останат...Затова имам въпъроси към кмета Бодуров: Първо - Работи ли се за подобни инвестиции, ще стане ли В. Преслав, какъвто трябва да бъде? Второ - Има ли цялостен план за развитето на града в насока туризъм и земеделие, за да има работни места за хората?
Идвах два пъти при инж. Бодуров и питам - върбова сянка ли е кметството? Как осъществява той контрол върху работата на селските кметове? Колко пъти е дошъл да види какво става в нашето село- какво има и какво няма!Така не се кметува! И за някои селски кметове кметуването е върбова сянка. Така спада духът на хората...
Канили сме тук кметското ръководство и сме разговаряли по много проблеми – за паметника - Чаталарската колона – кога може да се направи най-после. На какво прилича пътят до старините тук, има ли изобщо какво да се види там? Табели канят към аула на хана, а не може да се отиде от кал. Ще се прави ли тук паметник за 1200 годишнината от битката на Никифор, която ще се отбележи тържествено във Върбица? Кметът отговори, че не останали средства от парите за атрактивен туризъм, заради въпросния проект, но обеща да доведе компетентни съветници да решат въпроса. Чакам от есента! Някалко пъти търся зам. кмета Пепа Кръстева, тя все обещава среща с кмета по въпроси на културата и все не се състои такава. На колко наши празника е дошла да види хората, да ги поздрави? Не се работи така за културата. Чакаме и среща с областния управител за построяването на този паметник.
Нищо не се прави по хигиенизирането на селото ни, затрупани бордюри, купища боклуци... И нашият кмет не поема инициатива да накара хората сами да почистят. Обществената активност е спаднала до минимум. Много от чешмите ни са спрени...”
Стоян Борисов говори за отводнителния канал край гробищата на края на селото, който не е в изправност и постоянно се наводняват мазите на къщите в района. Кметът, според присъстващите не приемал въпроса като много сериозен. Имало затрупани гробове и в крайна сметка се оказало, че построяването на канала донесло вреда, вместо полза. „Правено, недоправено” – споделиха хората.
Водата в селото също е стар проблем. Има я, но налягането е слабо и не стига до горните етажи. Занимавали са с това зам. кмета Красимир Попов. Също не от вчера е проблемът с уличното осветление, което на места го нямало, а на други крушките светели в излишък.
Тротоарните плочки са липсващо перо, дори били обещани такива от общината, но кой знае защо отишли в с. Осмар!
В неизправност е и тръбопроводът, благодарение на което постоянно има аварии и се плащат много големи суми за вода. Радослав Радославов: “Кметът Димо Бодуров да каже кой от страна на Община В.Преслав е правил мониторинг на обект  „Ремонтно-възстановителни  работи на защитен канал с.Хан Крум”  и защо не са констатирани нарушения след като и хора, които не са специалисти в тази област могат да преценят, че това съоръжение, за което са платени 186 хил.лв. не изпълнява своето предназначение. Напротив,  неизправният канал нанася сериозни щети на живущите на ул. ”Ивайло” – наводнени са мази, гаражи, съборени са огради и стопански постройки. Кой от страна на общината ще поеме отговорност и по какъв начин ще се предотврати  това бедствие и как ще бъдат обезщетени засегнатите жители? Истината е, че общината не се развива в посока активен туризъм. Няма визия и политика за това от страна на сегашното общинско ръководство. Ще поставя вашите въпроси пред кмета Димо Бодуров...”
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.8603