вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

21 Април 10, 13:52 / Автор: News.dir.bg
Учениците ще учат по-малко
От програмите и учебниците за всички класове ще отпаднат около 25% от материала, а учителите и децата ще имат повече време за затвърждаване на наученото.

Това обяви министърът на образованието Сергей Игнатов при представянето на новия проектозакон за училищното образование в кампанията "Българското училище през 21-ви век", пише в. "Сега".
Обсъждането на текста ще продължи до май, но според експертите законът реално ще може да бъде гласуван и да влезе в сила едва за учебната 2011-2012 г.

Учебният материал ще бъде преразгледан първо в гимназиите, където предстои въвеждане на задължително обучение до X клас, нови учебни програми и нови учебници.

От образователното министерство не се ангажираха кога ще бъдат преработени учебните програми и учебниците за I-VII клас. В част от учебниците на малките ще има частични корекции още догодина. Свръхнатовареният учебен материал е проблем и в гимназиите, и в основните училища. Учителите масово се оплакват, че са принудени да препускат през уроците и учениците нямат възможност да упражняват наученото.

По данни на министерството в момента за преподаване на нови уроци отиват 80% от учебното време, а за упражнения и затвърждаване на наученото - едва 20%. След редакцията на програмите съотношението се очаква да стане 60:40.

С новия закон ще се затегне и режимът за учебниците. “На масата за дебат са три варианта - да запазим сегашната система с до три учебника, да либерализираме напълно пазара или да се върнем към един-единствен учебник“, коментира Игнатов. Той намекна, че стои зад идеята за връщането на един учебник по предмет.

Министерството предвижда да бъде създадена отделна администрация - център, който да се заеме с процедурите по одобряването на проектите. Нова администрация ще контролира и регионалните инспекторати - национален инспекторат.

Въвеждането на задължително образование до X клас и преместването на края на основното образование в VII клас ще доведе до сериозни промени в изпитите за гимназиите. За първия випуск, за който влязат промените, националното външно оценяване ще служи едновременно за приемен изпит. Децата, които не са се явили или не са го издържали успешно, но пък имат нужния успех да продължат в VIII клас, ще постъпват безпроблемно в него.
Тази година външното оценяване е слято с изпита за гимназиите. Тепърва ще се мисли и кои основни училища да бъдат трансформирани в училища до X клас.

От 15 септември със сигурност ще бъде въведена задължителната предучилищна градина за 5-годишните и целодневната подготовка за първокласниците.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.992