вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

15 Април 10, 10:25
МАЛКИТЕ ОБЩИНИ НЯМА ДА ПЛАЩАТ ДВОЙНО ДДС
Заместник министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пристигна в Шумен за първа копка на разширението на депото за отпадъци - клетка № 2. За строителството, от държавния бюджет са отпуснати 3,5 млн. лв., а от общинския – 250 000 лв. Изпълнител на обекта ще бъде „Експрес Гаранцион” ООД, с управител инж. Валентин Вълев.
На церемонията за първата копка на депото присъстваха народните представители от Шуменска област Ивайло Тошев и Красимир Минчев, областният управител Димитър Александров, кметове и председатели на общински съвети от областта: кметът на община Шумен Красимир Костов, кметовете на В. Преслав, Каспичан, Нови пазар, Смядово и др. Тържествен водосвет отслужи архиерейският наместник отец Димитър.
Накрая зам. министър Манева даде на място прескоференция:
-Ще бъдат ли отпуснати още средства за втората клетка, тъй като наличните са недостатъчни?
-Да, намерението ни беше още тази година за по-голяма сума, но възможностите ни са ограничени от бюджета. За това сега отделяме 3,5 милиона лева и в рамките на тези средства ще може да има етап на есплоатация, догодина продължаваме финансирането на обекта.
-Ще има ли скоро предприятие за изгарянето на отпадъци, какво ще стане със старите депа?
-Основният период за подготовката на проекти изтече през 2005 год. Срокът да усвоим средствата от ЕС и да изградим всичките депа с европейски средства беше юли м.г. Така че, в момента не може да се премине на друго технологично ниво. Необходимо е ново проучване, нова процедура. Само подготовката отнема година и половина. Средствата по оперативните програми ще отидат за депата, тъй като вече има проекти за тях. Но заедно с това ще мислим за модерни съоръжения, а депата да се използват за депониране на крайния остатък. Това ще са съоръжения с много по-голяма продължителност на живота, отколкото в момента.
-Малките общини плащат двойно ДДС – веднъж на “Титан” БКС и – на община Шумен. Причината е – концесионерът. Как би могло да се избегне?
-Сдружението на общините, което ще се създаде, ще разгледа впоследствие всички икономически моменти в бъдещата експлоатация на регионалната система, ще се оптимизират разходите така, че да не се плаща двойно ДДС. Ако по този начин не се избегне двойното плащане, въпросът ще се реши чрез финансовото министерство. Няма основание за тревога. Въпросът ще бъде решен, още преди да започне да функционира сдружението и по правилата на закона. Всички проблеми от икономически характер, които ще възникнат в бъдеще, ще се разрешат чрез Министерството на финансите.
-Какво губи България от това, че не продава въглеродни квоти и какво да се направи за да се стигне до продажба?
-Квотите с които България разполага са 200 млн. И при средна цена от 10 евро, можете да си представите какво е загубила България! Защото продажбата на квоти можеше да стартира 2007г. – три години нищо не е направено. Първата ни работа беше да се захванем с този проблем, защото това е огромна възможност. Особено сега, когато в цялата страна има финансови проблеми. Нямаше структура в министерството, която да се занимава с тази програма, нищо не бе направено по отношение на нормативната база. Определена е структурата, която ще оперира със средствата – Националният доверителен екофонд. Имаме и първите предварителни разговори с Япония, Испания, САЩ. До края на годината се надяваме да продадем 30 – 40 млн. квоти и предполагаме първите сделки да са от порядъка на 5 – 10 млн. Евро.
И след като няма да има двойно облагане, надеждата на ръководствата на малките общини е – ДДС ако не намалее, поне да не се увеличава повече!

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.8027