вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

11 Март 10, 13:44
И В БИЗНЕСА И В ПОЛИТИКАТА ТРЯБВА ДА СИ ПРОФЕСИОНАЛИСТ
Интервю на Емилия ИВАНОВА
Ексвицепремиерът Евгений Бакърджиев е завършил ВИАС, специалност „Промишлено и гражданско строителство“, работил е като шеф на Конструктивен отдел в „Технострой“. След 10.11.1989 г. е член на СДС. Бил е кметски наместник в община „Изгрев“ в София. От 1995 г. е ръководител на СДС-София и председател на Столичния общински съвет. Ръководи предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995, на Петър Стоянов за президент през 1996 и на ОДС на парламентарните избори през 1997 г. Избран е за депутат в 38-то и 39-то Народно събрание. В правителството на ОДС е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Ръководи преговорите с „Газпром“ за доставка и транзит на природен газ....През ноември 2001, след двете изборни загуби на СДС, открито иска оставките на ръководството на СДС. Скоро след това основава нова партия - Български демократичен съюз "Радикали".
-Какво се реши на Третия конгрес на Демократичния съюз Радикали?
-Отмина времето на силните  емоции и фанфарните конгреси. След 20 години преход и преобладаващо разочарование от резултата, всеки, който е обективен, ще разбере, че на българина му писна от партии и партийки. От лидери и лидерчета, от мераклии и службогонци! Надявам се – в следващите няколко години – политическото пространство да се преподреди, окрупни и европеизира. Ние, от съюз „Радикали” ратуваме за обединение и реализация на единна и силна десница, от която България има ясна необходимост. Провалът в управлението през последните 8 години категорично доказа това. В този смисъл, Третият редовен конгрес премина стегнато, в сериозен и прагматичен режим. Оценено бе състоянието на държавата и проблемите, пред които е изправено новото правителство. Разбира се – и какво да се предприеме, за да се консолидира десницата и да се подобри животът на българина. В този контекст са и решенията, които взехме.
-Как мислите: Кога и по какъв начин ще се оправи финансовото положение на българина? Всяко ново правителство отчита грешките на предходното, като оправдание може би, но и то прави грешки. Може би имате препоръка от позицията на опита Ви като вицепремиер?
- За съжаление, у нас почти всеки политик си мисли, че светът започва от него и така се допускат излишните грешки! Предишното управление се кълнеше, че България е остров на сигурността и световната криза ще ни заобиколи…И вместо да изготви спасителна програма, взе че изхарчи някакъв „излишък” от пари! Към всемирната криза ни добавиха и нашенска – чисто българска сбъркана икономика и политика, която сега ни излиза през носа. Спасението в политиката на ГЕРБ е във възстановяването на доверието на Европа, усвояване на парите по програмите на фондовете и разбира се- в грижата за оцеляващия малък и среден производител, търговец,занаятчия. Само средната класа може да издърпа колата, но е необходима данъчна и икономическа подкрепа от правителството и парламента. Всички очакват това…
Вие сте човек на бизнеса и на политиката – кое е приоритетно за Вас, как балансирате и защо не - кое - по-вълнуващо?
-И в бизнеса, и в политиката трябва да си професионалист. Да си майстор, да си на своето място! Не е нормално топлотехник да е министър на културата, гинеколог да отговаря за инфраструктурата…Аз имах възможността и в политически план да се ангажирам с моята професия. Като строителен инженер, се занимавах със строителния бранш, развитието на пътната и енергийна инфраструктура, регионалното развитие и местното самоуправление. Ако имаш желание да вършиш работа и да си полезен, винаги ще намериш сили и време. Колкото до емоцията – в политиката срещнах много фалшиви и нечистоплътни хора. Може би заради смутните времена на преход, или – защото сме на Балканите, но аз не съм удовлетворен от това, което се случва с народа ни и с нашата държава. Изживях много надежди, свързани със синята идея, преглътнах разочарования и сега мисля, че човек трябва професионално да гради житейския си път.
 - Имате родова връзка със Североизточна България. Разкажете за този корен –по каква линия, къде точно, имате ли спомени...
-Бащиният ми род има корени и история в този край. От прадядо ми, дядо ми…фамилията е живяла в Нови пазар, Търговище и други селища в региона. Баща ми е роден в Дългач – на времето- Карлъ, в постройките на все още запазената църква в селището. Години били бурни, а родствениците ми – буйни. Дядо е разселван и гонен, впоследствие – национализиран. Баща ми е репресиран след 9.09. 1944 г. Съден е, вкаран е в затвора 18-годишен, после е натикан в комунистически трудов лагер.
В семейството ни антикомунизмът е въпрос на морал и съвест, а не на конюнктура или партийна принадлежност.
-В какво вярвате?
- Вярвам в доброто и в хората. Споделих, че политиката носи разочарования, но трябва да подчертая нещо много важно. Същността на човека се изявява в екстремни времена, в дните и годините на изпитания. Тогава виждаш истинските хора и стойности в живота. Човек винаги трябва да пази вярата си в доброто. Създадени сме несъвършени, но трябва да се стремим към съвършенство. Така ще направим по-добър света, в който живеем. Робът се стреми към свобода, свободният – към съвършенство! Това е непреходна и неоспорима истина!
-Като човек на строителния бизнес – имате ли прогноза за края на кризата точно в този отрасъл? Или пък – в сферата на търговията с недвижими имоти? Осезателна ли е кризата точно във Вашия бизнес?
-Тези дни предавам поредната жилищна сграда в Бургас и започвам довършването на друга в София. Кандидатите за жилища и офиси са намалели с много пъти! Всеки ден пред очите ми се опразват магазинни помещения. Кризата удари много силно нашия бранш. Строителството и пазарът на недвижими имоти са първите, ударени от финансовата криза и свиването на потреблението. Хората запазват само минималните си разходи за бит и ежедневие. При увеличаващата се безработица и високите лихви на банките, ситуацията се усложнява допълнително. Сега сме в окото на урагана…Надявам се през летните месеци да поемем поне малко кислород, да се омекоти ударът от свитото потребление. В крайна сметка България през последните 20 години е била къде – къде в по-тежка ситуация! На всеки от нас се иска – проблемите и кризата да се преодолеят бързо, да заработим и заживеем като останалите бели държави и хора. Дано стане по-скоро!

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5679