вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

01 Март 10, 14:43 / Автор: Капка Тодорова -
Швейцария предлага да започне да облага самата

Швейцария се опитва да намери изход от натиска, който й се оказва за отказ от банковата тайна.

След като в петък германската провинция Северен Рейн-Вестфалия купи диска с откраднати данни на клиенти на банка "Креди суис", Берн обмисля как да смекчи политиката на Германия.

Берлин ще проучи данните от диска и ще започне наказателно производство срещу всеки от 400-те германски граждани в него, който е укрил данъци в Швейцария.

Сагата с диска тече вече няколко седмици, през които, подплашени от евентуални неприятности, хиляди германци обявиха пред данъчните сметките си в Швейцария. По германския закон, ако си признаеш, че си укрил данъци, преди да те хванат, не те грози затвор, а само възстановяване в пълен размер плюс лихвата.

Към диска с данните прояви интерес и България, като представител на НАП пристига в Германия в петък, за да се запознае с информацията в него.

Точната дата все още не е уточнена, казаха запознати. Най-вероятно шефът на данъчните Красимир Стефанов ще замине още в четвъртък вечерта. Заедно с него ще са трима инспектори - по данъчна методология, по двойно данъчно облагане и от отдел ревизии.

Преди това във вторник в Берлин за среща с финансовия министър Волфганг Шойбле идва министърът на финансите на Швейцария Ханс-Рудолф Мерц.

"Нямаме интерес от необложени пари", заяви тия дни той. Такова изказване се чува за първи път от устата на швейцарски политик. Нещо повече - подкрепиха го шефовете на няколко големи швейцарски банки.

Алпийската конфедерация се опитва да измисли формула, с която хем да уталожи интереса на чуждите данъчни служби, хем да запази банковата си тайна. Швейцария предлага да започне да облага самата тя парите на чужди клиенти и да ги препраща към данъчните в родината им. Това ще става обаче, без да се разкриват имена и сметки. Германия няма интерес към такава сделка, писа вчера пресата.

Смята се, че през последните десетилетия в швейцарски банки са вложени 500 млрд. евро, необложени в родината на собственика си. През последните дни Берн най-сетне клекна пред натиска на европейци и американци и показа, че е съгласен да облага с данъци капиталовите приходи на чужденци.

Швейцария обаче отказва упорито автоматичното сътрудничество с чужди данъчни служби, което предполага съобщаване за укрити данъци. Европа и най-вече Германия настояват за това. Преговорите тепърва предстоят


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.7443