вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

25 Февруари 10, 14:00
ПИСМО ДО ДЯДО КОЛЕДА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Ако си спомняте, жителите на с. Имренчево писаха в края на 2009-а „писмо до Дядо Коледа”, в което изложиха  потребностите си от личен лекар, контейнери и пр. Това бе среща с общинския съветник Радослав Радославов и е поводът той да отправи писмено въпросите им до кмета на общината Димо Бодуров, на които вече има отговори с дата- 28.01.2010 под вх.№027. Сигурно ще ви заинтригува тяхната кореспонденция, особено жителите на Имренчево:
Р. Радославов:1.Жителите на с.Имренчево са без личен лекар и се принуждават да ходят на лекар в гр.Търговище.Запознат ли сте с проблема и водени ли са разговори с компетентните институции?Какво е вашето предложение за решаване на проблема?
Д. Бодуров:1.Въпросът с незаетите лекарски практики става все по-сериозен не само за нашата община.През декември 2008г.,д-р Марчо Костов прекрати дейността си като ОПЛ и повече от 2000лица/вкл.и от с.Имренчево/останаха без личен лекар.
След създалата се ситуация са водени многократни разговори с останалите 3 ОПЛ в града ,които се съгласиха да запишат децата и част от възрастните ,които не могат да чакат .Капацитетът им е изчерпан и те не могат да записват повече хора.Предвид всичко това ,проведохме няколко срещи с ръководството на РЗОК и РЦЗ –гр.Шумен ,които имат отношение и които проявиха желание да помогнат .След обявяване на незаетите практики още в началото на миналата година ,само един лекар от гр.Шумен прояви интерес ,но постави следните условия:700лв на месец,осигурени от общинския бюджет,както поемане на разходи за наем на кабинет,ток и вода.
Водени са разговори с няколко лекари от гр.В.Преслав но те също отказаха.През пролетта на миналата година д-р Петър Петров започна да готви документи за регистрация и междувременно неколкостотин  човека се записаха при него.Но към края на годината разбрахме ,че не се е регистрирал и проблемът се появи отново.
Уверяваме Ви,че сме положили доста усилия за осигуряване на поне един ОПЛ.
Р. Радославов:2.В село Имренчево няма кофи и контейнери за смет.Сметосъбирането се извършва в чували.Мнението на местното население е да не си плащат данъците,докато не им се осигурят съдове за смет .В колко населени места от общината все още не са осигурени съдове за смет и защо?
Д. Бодуров:2.С Решение №188 по протокол №17/20.01.2009г.на Общински съвет В.Преслав относно одобряване план- сметката  и приемане на размера на ТБО за 2009г.ОбС утвърждава средства за  закупуване на нови съдове за гр.В.Преслав и селата от общината.
ПРЕНАСЯНЕ!

Такива средства няма предвидени за с.Имренчево,с.Мостич,с.Мокреш и с.Суха Река.В същото решение ОбС решава,освободените съдове да се предоставят за осигуряване на сметосъбирането на селата за които няма предвидени средства за закупуване на съдове.Към днешна дата е създадена организация за снабдяване на селата Имренчево и Мостич  с единични кофи/освободени от В.Преслав/.Кметовете на двете села изготвят актуална информация  за броя на активните домакинства.При благоприятни климатични условия,най-късно до края на месец януари двете села ще разполагат със съдове.Не решен остава въпросът за обезпечаване със съдове частично за с.Златар/7 бр.”Бобри”/ и с.Суха Река,в което липсват съдове.При наличие на достатъчно приходи от ТБО за с.Златар и утвърждаване с Бюджет 2010 на средства за закупуване на още съдове ще продължи доставяне на същите за селото.
Р. Радославов:3.Общинско дружество БКС закупило ли е лек автомобил?Ако е така,за какви нужди ще бъде използван и на каква стойност е ?
Д. Бодуров:3 Автомобилът „Шкода Октавия” на ЕООД”БКС” е факт.Съгласувано и коментирано е с мен необходимостта от надежден и икономичен транспорт,които да обслужва интересите на дружеството.Транспортното средство е употребявано .Закупено е от официалния дилър на марката за България „ЕУРАТЕК”-ООД град София на преференциална цена. Всички въпроси свързани със стопанисването и управлението на дълготрайните активи на дружеството са в компетенциите на Управителя на дружеството и са разписани в Договора за управление,приет с решение на Общинския съвет-В.Преслав.Точна информация  относно стойността на актива можете да получите,когато Управителя представи пред бюджетната комисия на Общински съвет годишния финансов отчет на дружеството за изминалата стопанска година.
Коментар на Радославов: ?  Ето че Вашите отговори, г-н кмете,  пораждат нови въпроси!!!
Какъв е смисълът Общинският съвет да взема решения, след като няма кой да ги изпълнява?! И - кое е по-важно за населението: решението на проблема със сметоизвозването или новият автомобил на общинското дружество БКС?


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4305