вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

18 Февруари 10, 14:30
Борисов връчи на кметовете помагало за европари
Правителството е подготвило информационен наръчник за правилата при реализацията на проекти по Оперативните програми на ЕС
Това каза в Пловдив премиерът Бойко Борисов, който е гост на 21-то общо събрание на НСОРБ. Той уточни, че кметовете на общини до дни ще получат задължителната рамка за избягване на нарушения и грешки при усвояването и реализирането на средствата по Оперативните програми (ОП), предаде БТА.

Информационният наръчник е изработен и на база анализите на проблемите при реализирането на предприсъединетелните фондове, обясни Бойко Борисов. Той многократно подчерта, че всеки текст от него е задължителен и всеки, който си позволи да наруши дори и един ред няма да получи финансиране. "Този от вас, който си позволи да продължи със старата практика - след това няма работа при мен да иска пари, обърна се Борисов към кметовете. Той им обясни, че когато някой от тях наруши правилата трябва да излезе пред населението в даденото място и да каже:
„Аз наруших правилата. Брюксел спря финансирането, а Борисов не ми дава пари. Виновник съм аз". Заради никой от вас няма да позволя да спрат пак парите по програмите. Било каквото било", категоричен беше премиерът, цитиран и от БГНЕС.

Премиерът допълни, че общините могат да разчитат от правителството на съфинансиране и по всяко време на административна и одитна помощ. Борисов обясни, че трябва да се планира бюджетът на всяка една община. „Който ви е обещавал пари, да дойде и да ви ги даде”, каза Борисов.

Отнасям се изключително сериозно към този въпрос и не случайно на място тук, пред вас са всички министри, ангажирани със средствата по Оперативните програми, подчерта премиерът. Този от вас, без значение на политическата си принадлежност, който си позволи да не спази изискванията, които са и на Европейската комисия, ще си понесе цялата отговорност за нарушенията, каза той. По думите му това е и условието при което ЕК е отворила отново финансирането по 7-те Оперативни програми.

Сред забраните в наръчника Борисов посочи прякото договаряне, корупционните плащания, подкупи и рушвети, недклариран конфликт на интереси, съглашателство за опериране и допълващи дейности, неподаване или отказ от оферта, участие на ротационен принцип и преразпределение на пазарите от страна на фирмите, небалансирани договори и подправени спецификации, както и включването на фиктивни доставчици и услуги.

"Прякото договаряне при проекти с европейско финансиране - само при смъртен случай. Ако си го докарал до пряко договаряне, тогава си оцапал всичко", заяви Борисов пред кметовете

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.2045