вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

18 Февруари 10, 14:04
Курортният комплекс Върбица – изгубеният рай

Песни. Музика. Детски смях. Непрекъснат поток от лагерници. С една дума - оживление. Така помнят нашите родители курортния комплекс – Върбица.
Вече 20 години крайпътната табела напразно очаква нови посетители. Загубен ли е безвъзвратно този земен рай? Въпросът ни провокира и малките, и по – големите ученици в нашето училище. Оказа се, че подрастващите не са вглъбени единствено в себе си, а се вълнуват и от важни обществено значими проблеми. Всеки от 50-те участници в анкетата изтъкна безспорните природни предимства на комплекса и икономическите ползи от възстановяването му. Никой обаче не пропусна да отбележи, че колкото по – бързо се предприемат мерки, толкова по – малко средства ще са необходими.
„Привличането на инвеститори в нашия град минава през солидна рекламна кампания” - убедени са повечето гимназисти. „Ние бихме могли да помогнем с клипове или презентации” – предложиха Пламена /X клас/ и Анелия / XI клас/. Идеите заваляха една след друга: „Да създадем екопатрули!” „Да организираме спортни състезания, като поканим отбори от други училища в общината или областта!” „Да инициираме акция за набиране на средства!” Ентусиазмът бе заразителен. Едва успявахме да запишем предложенията.
Имахме чувството, че още днес ще успеем да възвърнем старата слава на курортния комплекс. Може би бъдещето  на местния природен дар не е оцветено в тъмни краски. Водени от мисълта, че ние сме тези, на които е отредена важна гражданска мисия, решихме да разберем какво мислят учителите.
Педагозите бяха много словоохотливи. Голяма част от тях са се забавлявали около лагерния огън, други са ръководели ученически групи на „Зелено училище”, трети са празнували своя абитуриентски бал във вече несъществуващи заведения. Окаяните сгради, занемарените тревни площи, крещящата тишина будят всеобщо съжаление.
Докато нашите преподаватели са имали щастието да почиват само на 5 км. от града, днес ние търсим оферти за по – евтини нощувки, за да участваме в обучения, семинари или екскурзии.
„Базата на шуменския лагер или която и е друга сграда би могла да се превърне в детски център, в артскул, в желана територия през ваканциите” – споделиха учителите. Според тях пътят за реализирането на подобни начинания е свързан с изготвяне на цялостна общинска стратегия и кандидатстване с проектни предложения по национални програми.
Ясно е, че курортният комплекс се нуждае от много финансови средства. Ние можем да изложим своите идеи и предложения. Решението и действията оставяме на общинския съвет.

45
Анна Георгиева, Валентина Севдалинова,Денис Гюнеров - вестник „Диалог” – СОУ „Св. Паисий Хилендарски”- Върбица
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5739