вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

04 Февруари 10, 15:47
СЛЕД 7- ЧАСОВИ ДЕБАТИ…

се прие бюджетът на Община В. Преслав за 2010 г. и отчетът за изпълнението на бюджета и фондовете на общината за миналата година. Също и - годишната програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за тази година, одобряването на план-сметката за такса “Битови отпадъци” – 2010г. Съветниците приеха и отчета за състоянието на общинския дълг на общината за 2009 г.
Ето част от дебатите:
Съветникът Георги Геров: Не получих отговор на въпроса - каква собственост е бившата административна сграда на общината – публична, общинска?Ако е такава, защо партия Атака  е там под наем? Ползваше се и от партия ГЕРБ, която не плащаше наем. Публична собственост не може да се отдава под наем.
Шефът на отдел “Финанси”Валентин Тончев – “Атака” никога не е била там под наем и ГЕРБ не ползват тази сграда...
Прие се предложението на Геров от заседанията на комисиите по ТСУ и Евроинтеграция: До края на 2010 год. да се осигурят съдове за смет за всички села от общината. Кметовете на селата присъстваха на сесията и взеха отношение по въпроса на Валентин Ангелов, зададен още на заседанието на ПК – има ли нерегламентирани сметища в селата? Венелина Денева, кмет на с. Драгоево, посочи сметище по пътя: с. Драгоево – В. Преслав, но в самите села кметовете не споменаха такива сметища.  Юри Лозанов, кмет на с. Имренчево каза, че кметствата по селата нямат средства за премахване на нерегламентираните сметища. Стана дума и за пропуснати улици в ромската махала – ул. “Перуника” и съседните на нея.
Съветникът Александър Горчев: “Средствата за бобри ще стигнат за 98 % от преславските улици. Приблизително 350 кофи за смет има в  БКС. 320 са оборудвани, има средства за извозване. Доставянето ще започне от селата Мостич и Имренчево и ще се допълни и в останалите селища. Необходим е много голям контрол върху графика за сметосъбиране. Всеки кмет е длъжен да направи протокол за редовността на извозването...
Преди това, на заседания на постоянните комисии, заместник кметът Красимир Попов обяви, че фирмата на съветника от партия „Атака” Димитър Неделчев е оторизирана да разпространява съдовете за смет по селата.
Станислав Йорданов / гост/ – Има разлика между приходите и разходите на БКС. За какво се използват останалите приходи?
Валентин Тончев –Бяха заделени средства за извозване на отпадъците до Шумен. Тази сума е целева. В Закона за местните данъци и такси сумите подлежат на проверка от Сметната палата и не могат да се ползват за други цели...
При обсъждането на отчета на общината за 2009 год:
Съветникът Г. Геров: Трябва да се мисли за увеличение на приходите и тогава ще има пари за повече разходи.
Терените, които поиска българо испанската фирма, дошла с инвестиционното намерение да строи тук Соларен парк, се предоставиха за пасища и това предложение не се прие. Докладната трябваше да бъде предложена на тази сесия и вече повече от половин година не се внася за разглеждане. Решението трябваше да вземе общинският съвет, а кметът реши това еднолично. И като отдаваме някакъв имот, не го описваме пълно и подробно. Земеделските производители не ползват компютри и няма как да научат подробностите. Това е нецелесъобразно, в някои случаи – и незаконно.
Кметът Димо Бодуров: След презентацията на Соларен парк1, поканих инвеститора за един последен разговор за уточняване на земите. Но и до ден днешен той не е дошъл. После установихме, че тези земи попадат в поземления фонд на Кирково. А за соларните системи има информация, че някои фирми дават по 200 лв. на дка, вместо предложените 40!
Георги Геров – Защо се прави всичко възможно строителното сметище да не се продаде? Кой има интерес от това и за какво го пази?
Съветникът Иван Иванов – За сметището имаме решение да се намери друго място и тогава ще се даде. Не може междувременно да останем без строително сметище.
Кметът Д. Бодуров – За да се направи строително сметище, е необходима голяма сума от страна на общината. По новите изисквания 150 000 струва само проектът.
На Г. Геров предложенията бяха – приходите от ДМА да се повишат с 10 000 лв., а от наем на земя с 6 000 .– Тези предложения се приеха.
Съветникът Радослав Радославов подкрепи Г. Геров, като предложи увеличение на приходната част от бюджета със 125 000 лева по 9 различни пера. Той припомни, че при приемането на бюджета за 2009-а год. също е предложил завишение на приходната част – с 60 000 лв.и това се е приело на сесията. „Тогава кметът се противопостави на увеличението – каза той – и върна бюджета за преразглеждане, като изигра театъра, че бюджетът е бил неизпълним! Но резултатът в края на миналата година показа, че е преизпълнен и дори са останали излишъци! Смятам, че общинската собственост не се управлява правилно и има възможност приходите от нея да се повишат с 30 %. ”
Гостът на сесията – г-н Йордан Калчев, бивш шеф на БКС: 
“Бюджетът от 2009 е намален спрямо 2008, а за 2010 още повече. Няма никакви дейности. Има ли изобщо нещо завършено от европроектите? Правят се проекти, вземат се парите, не се строи, няма дейности. Само техническата помощ погледнете каква огромна сума е. Затова не ни дават евро пари!
Вижте колко от бюджета се пада на клубовете за пенсионери инвалиди – 0,13%, за ремонт на уличната мрежа 2 %...
Съветникът Д. Неделчев към Йордан Калчев: „ Вие като бяхте шеф на БКС, разпродадохте машините…”
Калчев: Но не съм ползвал Вашите услуги да ми разнасяте варелите…”
Станислав Йорданов – “В съгласие съм с г-н Калчев. Разочарован съм и от начина на разглеждане на бюджета. Преди, на отделни сесии се разглеждаше отчетът за изминалата година и бюджетът за новата. А сега на всичко отгоре са добавени още 3 точки. От 3 год. има дупка 1 м2 до пощата. Зависи ли тя от европрограмите? Всички съветници минават оттам. Нещата не стават само с програми. Добре е, че за първи път кметът казва какво се цели с бюджета, но къде отиват излишъците не разбрах?...
Гостът Валентин Хр. Тончев от кв.”Боровец” запита заместник кмета Пепа Кръстева и общинска администрация: „Защо ОА отпуска средства за спорт на отделните клубове без решение на Общинския съвет?”
Прие се Годишната програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за 2010 г. В нея се предложи списък със 75 общински имота за продажба през тази година.
Приеха се предложенията на общинския съветник Георги Геров да се заделят 4000 лв. за обезщетения и помощи на хора в много тежко социално положение, с 1000 лв. се увеличиха средствата за клубове на пенсионерите, с по 2000 за спортна база и култура.
Бюджетът на община В. Преслав е 7 842 882 лв., с 15 гласа „за” и 2 „против”- на Радослав Радославов и Валентин Ангелов. Инвестиционната програма е на стойност 1 364 153 лв./със завишение/. Завишени са средствата за улично осветление от 130 000 на 144 000 лв. Капиталовите разходи са по-малко.
Годишният отчет за състоянието на общинския дълг към 31.12.09 е 348 856 лева!
Общинският съвет реши да се поеме общински дълг в размер до 1 млн. лева  за изготвянето на проекти. За което нямаше дебати – нито на заседанията на комисиите, нито на сесията. Не стана ясно за какви точно проекти, как ще бъде обезпечен дългът и дали е уместен.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4794