вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

22 Януари 10, 19:28 / Автор: Видка Атанасова
Не позволявайте да ви изпързалят
В ЕС вие имате потребителски права. Отстоявайте ги.

Много българи гледат на отношенията си с магазините и доставчиците на услуги като на непрекъсната борба. Те смятат, нерядко напълно основателно, че търговците се опитват да ги измамят, и се чувстват безпомощни, когато се сблъскат с проблеми с банките и мобилните оператори.

Този известен вече извод бе наново оповестен днес при откриването на информационна кампания за българските потребители под мотото „В ЕС вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!“, представена у нас от Меглена Кунева, еврокомисар за защита на потребителите.

„За да направим така, че тези права да заработят, са необходими три неща: да ги познаваме, да ги отстояваме и да знаем къде да потърсим допълнителна информация или съвет”, коментира Живка Петкова, представител на кабинета на комисар Кунева.

Основната цел на кампанията е да направи българите по-информирани и уверени потребители – да са готови да защитят и да се възползват от своите права.

Скорошно изследване на ЕС сочи, че:

– повече от две трети от българите на възраст от 21 до 45 години искат да знаят повече за правата си, когато закупените от тях стоки (например пералня или MP3 устройство) не работят добре; 
– две трети са заинтересувани да научат какво могат да направят, ако са получили подвеждаща или непълна информация при покупката на стоки или услуги; 
– повече от шест от всеки десет искат да знаят повече за правата си, когато вземат кредит за закупуване на автомобил или компютър.

Основни акценти на информационната кампания ще бъдат потребителските права в случаи на дефектни стоки, потребителски кредит и пакетни почивки.

Втората цел на кампанията е да популяризира дейността на "Активни потребители", бившата Българска национална асоциация на потребителите, като независим източник на информация и съвети за потребителите.

Тя съществува от 1998 г., но от началото на тази година, поощрени от европейската кампания, е променила името си, за да покаже на потребителите, че именно те са активните, когато търсят правата си.

Какво прави Асоциация „Активни потребители“ за нас? На първо място ни дава безпристрастна и достоверна информация, съдейства ни при нарушени права, представлява интересите ни пред правителствени организации на национално и международно ниво, организира или участва в международни и национални кампании (напр. в момента водят кампания срещу ГМО).

За да се възползвате от правен съвет или пълна информация, трябва да сте член на „Активни потребители".  На 22 януари от 10,00 до 17,00 часа „Активни потребители“ организира Ден на отворените врати в офиса си на ул. „Врабча“ 26.

Там може да се запознаете с подробности около кампанията, да получите безплатна информация и материали, безплатна правна консултация.

За успеха на кампанията, финансирана изцяло от ЕС, организаторите разчитат и на подкрепата на съответните български власти: икономическата комисия в Народното събрание, Министерството на икономиката, енергетиката и търговията, Комисията за защита на потребителите.

Потребителите могат да намерят допълнителна информация, като се свържат с "Активни потребители" на телефон 02/989 01 06, на интернет адрес www.aktivnipotrebiteli.bg/kampania, в социалната мрежа twitter или посетят офиса в Деня на отворените врати

Подробна информация можете да намерите в брошурите, които "Активни потребители" ще публикуват по 15 теми в периода на кампанията (в рамките на 2010 г.).


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5085