вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

22 Януари 10, 19:19 / Автор: Мая Цветкова
Енергиен експерт: Токът от ВЕИ може да оскъпи крайната цена с 250% до 2020

 

Електроенергията, получена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и по-конкретно от вятър и слънце, може да повиши с около 250% крайната цена на електроенергията за потребителите до 2020 г., когато България би трябвало да има 16% ток от ВЕИ.

Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев по време на проведената днес в НДК дискусия на тема „България – накъде след кризата“. До тези заключения е стигнал неговият екип от експерти. При това прогнозата е при положение, че дотогава е влязла в експлоатация АЕЦ Белене, подчерта Тасев.

Без АЕЦ Белене, токът в България ще се оскъпи с около 350% след 10 години спрямо сегашните цени. Освен това, според разработката, с АЕЦ Белене ще можем да изнасяме средногодишно електроенергия за около 500 млн. евро, а в противен случай – ще се наложи да внасяме ток за поне същата сума.

Проф. Тасев посочи, че оскъпяването е толкова голямо, тъй като природните условия за производство на електроенергия от вятър и слънце у нас не са толкова благоприятни, като например във Финландия (за ток от вятър) и в Африка (за ток от слънце), където токът от ВЕИ им струва около 4 пъти по-евтино.

Според направените изчисления, за да покрием изискванията за производство на ток от ВЕИ от 16%, би трябвало да се построят мощности за около 1600 мегавата вятърни паркове, около 1400 мегавата фотоволтаични паркове и около 300 мегавата – съоръжения за ток от преработка на биомаса.

Относно превишаването в пъти на заявките за строеж на съоръжения за ток от ВЕИ спрямо необходимото, зам.-председателят на Българска стопанска камара Камен Колев коментира, че би трябвало да се въведат търгове за изпълнение на тези проекти и изисквания за банкови гаранции.

В тази връзка председателят на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски посочи, че екологичната икономика, за която призовава Европа, „не означава само вятърни и слънчеви паркове, а въвеждане на високо технологични производства“.

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5154