вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

21 Януари 10, 09:44
ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ОБЩИНА ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ДЖИПИТА И КАКВО ОТТАМ НАТАТЪК
Напоследък МБАЛ в старопрестолния град е почти постоянно обект на внимание. Ето и сега – оказва се, че трите джипита на болницата имат превишен брой пациенти от началото на тази година. От една страна и най-вече - защото пациентите на д-р М. Костов останаха без личен лекар, поради поемането на новата му длъжност.  Притеснени са и тримата лични лекари:  д-р Евгения Нешева, д-р Каяне Алексиева и д-р Ирена Илиева. Защото – според Националния рамков договор всеки общопрактикуващ лекар може да има до 2500 пациенти. Ако броят им е надвишен, трябва да се наеме още един лекар на 8-часовработенден и да му се осигури работно място.  В противен  случай не може да се сключи договор със Здравната каса.
„Според здравния закон ние нямаме право да отказваме…- каза д-р Нешева. – Сега още ще пуснем обява в Бюрото по труда. Не знаем колко ще продължи процедурата и колко време ще трябва да изчакаме, нали все пак ако намерим някого чрез Агенцията по трудова заетост, ще е необходимо и събеседване. Подадохме документите в петък в РЗОК  и ни ги върнаха като непълни и неизрядни именно по тази причина. Целият град може да остане без джипита!”
„Докато се уреди въпроса ще работим без договор. – допълни д-р Алексиева. – Правили сме го и друг път, после се сключва договорът със задна дата. Въпросът е проблемът да се реши, а няма желаещи. Този личен лекар, ако не е оттук и не остане тук, кой ще му поеме нощните пациенти. По принцип според здравната карта има лични лекари в региона, но са в Шумен. С какво да го привлечем, не можем да му осигурим жилище?”
И в момента във В. Преслав има хора без лични лекари, някои имат джипита в Шумен. Жители на с. Имренчево са се записали при личен лекар в Търговище! Тук няма свободни лекари, които да поемат и тази функция. Миналата година е имало подобен проблем и са били наети двама специалисти от Спешна помощ на по 4-часовработен ден, но това се оказало доста обременяващо. И тази практика не издържала финансово. Оказва се, че при преславските джипита са записани и доста жители на с. Кочово, независимо че там има общопрактикуващ лекар.
Опитвал се е да помогне и председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари д-р Чолаков.
Всъщност, с неосигурените пациенти, броят на всеки от джипитата във В. Преслав е около 3000 души!
Може би трябва наистина с нещо да се привлече личен лекар от страна на Община В. Преслав и то - много скоро! В крайна сметка –възможно ли е градът да остане без джипита?!  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.6054