вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

20 Януари 10, 18:28
Слънцето ”избухна”, идва топла пролет
Очаква ни по-топла от обичайното пролет и много горещо лято, смятат учените от руския проект "Тесис", след като във вторник, към 15.40 ч. българско време, бе отбелязано най-голямото слънчево избухване за повече от две и половина години
През последните месеци Слънцето бе необичайно спокойно, отбелязвайки рекордно ниска активност за повече от 200-годишен период. Това спокойствие продължи твърде дълго, прекъсвано единствено 2-3 пъти през есента от появата на малки групи петна, които учените прибързано считаха за начало на нов период на активност. Неизменно след това Слънцето отново изпадаше в покой.

От няколко дни насам обаче, изглежда, че идва краят на това дълго спокойствие.  При това, то се е случило в район на слънчевия диск на границата на видимата, обърната към Земята част. Затова руските учени предполагат, че то е само част от по-голяма активна област на слънчевия диск, която тепърва ще стане видима от нашата планета.

Специалистите уточняват, че най-горещата в историята година бе точно 2007-а, когато за последно бе наблюдавана слънчева активност, сравнима с настоящата. Ефектът, ако такъв съществува, би трябвало да се изрази със закъснение от около 2 седмици и февруари да бъде по-топъл и мек от обичайното, а пролетта - ранна, топла и динамична.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.951