вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

02 Януари 10, 16:24 / Автор: http://www.investor.bg/?cat=6&id=91995
Китай и АСЕАН подписаха споразумение за свободна търговия

 

Китай и шестте държави основателки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) създадоха една от най-големите зони за свободна търговия в света. Освен Китай в нея участват Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд, предаде BBC.

Страните планират да премахнат митата върху 90% от вносните стоки. Това ще намали разходите за търговия и вероятно ще увеличи трансграничния обмен на стоки и услуги между икономиките в Югоизточна Азия.

Това ще бъде един от най-големите икономически съюзи в света с население от почти 1,9 млрд. души и търговия с обем около 200 млрд. долара. Страните в свободната търговска зона са сред най-големите икономики в света, които зависят силно от износа.

Китайските производители ще спечелят от споразумението за свободна търговия, както и износителите на суровини от Югоизточна Азия, които ще получат достъп до по-евтини материали и стоки от Китай.

Новата зона за свободна търговия поражда и опасения, че не всички икономически отрасли на страните от Югоизточна Азия са готови да се конкурират с Китай и поради това може да се стигне до загуба на работни места.

Други членове на АСЕАН, включително Виетнам и Камбоджа, ще се присъединят към зоната за свободна търговия след пет години.

Регионални и двустранни търговски споразумения станаха изключително популярни през последните години. Според Световната търговска организация само през тази година се очаква да се сключат около 400 подобни споразумения.

Според поддръжниците на свободните зони за търговия това е стъпка към цялостната либерализация на световната търговия. Но критиците смятат, че те по-скоро подкопават усилията за либерализация на икономиката и поставят бедните страни в неравностойно положение.

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0729