вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

31 Декември 09, 13:19
ОБЩИНИТЕ ИМАТ ИНТЕРЕС ДА СЕ СДРУЖАВАТ


Веселин Златев, съветник в политическия кабинет на министър председателя, пред в. „Тича”

-Ваш беше ангажиментът за преструктуриране на общините в РБ. Прави ли се вече това?
-Към настоящия момент усилията на правителството са насочени към създаването на благоприятни условия за усвояването фондовете на Европа – по Програмата за развитие на селските райони, ОП  „Регионално развитие” и ОП „Околна среда”. По всички тези програми има достатъчно пари за големите и за малките общини. Би следвало общините да усвояват 70 процента от парите по европейските програми. Засега усилията са еднакво насочени към всички общини. Евентуални административни промени биха отнели излишно време. Както знаете, в близкото минало ЕК на 2 пъти спира парите за България, поради доказана корупция, като отне акредитацията на 2 от сертифициращите органи. При това положение сме загубили около 20 месеца, едва настоящото правителство успя да отпуши спрените пари по ИСПА и САПАРД  и да преустанови приемането на нови проекти по трите основни оперативни програми. Защото имаше хиляди неоценени проекти, 10 000 са само към Министерството на земеделието...Това е загубено време за обществото.  Законът дава възможност на общините да се сдружават за поемане на общи цели, вместо да правим дълбоки промени, които да настройват отделни общини едни срещу други. 264 са общините в РБ . ЕК толерира подобни сдружения и дава повече точки на такива проекти за стимулиране на всякакви дейности. Ако не се сбъднат очакванията по този начин, тогава вече ще се предприемат териториални промени.
-Как се работи с премиера Бойко Борисков, ако си негов съветник?
-Всеки си гледа работата. В началото на всяка седмица се прави оперативка за определяне ангажиментите за седмицата, месеца и понякога – тримесечието. В някои случаи има взаимна заменяемост на дейностите. Срещите с премиера са рядкост. Стараем се да не му губим времето. И той не ни търси в извънработно време. Смиламе информацията и се стараем да му дадем възможност за добро политическо решение в съответния сектор. Леко се работи с министър председателя. Той е много трудоспособен човек, който идва на работа най-рано и си отива най-късно. Пред кабинета му винаги има много чакащи, с които той е отзивчив и добронамерен. Голяма част от въпросите, за съжаление касаят трудно решение, свързано с кризата.
-Официално се твърди, че премиерът Б. Борисов решава всякакви лични въпроси на граждани, освен - както се изразиха от национална медия „да ти намери работа, да те сдобри със съседа и да разреши проблем с давност повече от 2 години...”
-Занимаваме се дори и с по-остарели въпроси, нерешени още от зората на демокрацията. Кремиковци например е един от тях...Работим на екипен принцип, последната дума, разбира се, е на премиера. Ние подготвяме неговите срещи, отсяваме достоверното и представяме в кратък вид възможностите за решение на проблема. Осем души са съветниците на министър председателя: двама външнополитически, 1 по вътрешна сигурност, един юридически съветник и по социалната политика, съветник по здравеопазването и парламентарен секретар.
-Каква беше 2009г. за Вас в служебен и личен план?
-В личен, нищо особено – пътуване всяка седмица между Шумен и София.Успях да си намеря мястото в този екип, от професионална гледна точка, това са въпросите с които се занимавам през последните 10 год. Надали бих имал друга по-добра възможност да работя именно по тези въпроси, които твърдя, че много добре познавам.
-А очакванията Ви за 2010?
-Очаквам България като държава и отделните институции и общините да се стабилизират финансово. Част от тази стабилизация означава успешно усвояване на еврофондовете. Кметове, които не съумяват да печелят проекти, обричат общините и кметствата да харчат само общинските пари и тези от републиканския бюджет, а тези средства ще са малко. Очаквам да съм в помощ на тези 264 общини, като не правя разлика между малки и големи, нито по отношение партийната принадлежност на общинското ръководство. Очаквам общините да се справят по-добре с управлението на проектите. Да работят с визията на един модерен евроуправленец! Вече се сложи край на получаването на европари за нищо и никакво, което са нецелесъобразни разходи. Очаквам по-голяма активност от органите на местното самоуправление в реализацията на евро парите и по-сериозна подготовка за втория планов период: 2013 – 2020г.! Посочват се нови приоритети. Набляга се на мощния потенциал, ориентиран към възобновяемата енергетика! Относно изоставената досега четвъртокласна пътна мрежа, Европа мисли че държавата трябва сама да си помогне за тези отсечки, а да се наблегне на магистралната собственост. Набляга се и на здравната и образователна инфраструктура. Приоритет на МОСВ е - България да престане да бъде замърсител, особено в черноморската зона. В  143 общини ще се изградят ПС от най-модерен тип с канализационна система, частичен водопровод...
-НИАР В. Преслав би могъл да има такова развитие, че община В. Преслав да се промени коренно по отношение на просперитет и всичко останало...
-Необходим е актив от страна на общината и НПО. Общ. В. Преслав може да си партнира и с НПО-та и Европа толерира това партньорство с отпускане на по-големи премии! А за реализация на големия туристически проект е необходимо активно сътрудничество между местните и национални институции. От 2010г. всеки европроект ще се съфинансира с изграждане на стройна финансова система. Така ще има взаимен интерес: когато сам си инвестирал в нещо, се стремиш да го опазваш. 5 процента е съфинансирането, може да се раздели на 3 години, което е някъде по 1,7 на год. - облекчение и отново жест на правителството към малките общини...
-Вашето пожелание за Новата година…
-На читателите на в. „Тича” пожелавам здраве, просперитет и много по-успешна година 2010!
/Продължение – в бр.46/
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.6419