вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

26 Декември 09, 12:12
ОД МВР- Шумен ще осъществи
ОД МВР- Шумен ще осъществи комплекс от мероприятия за гарантиране сигурността, спокойствието на гражданите и опазването на обществения ред през предстоящите празнични дни.
През почивните дни от 24 до 27 декември и от 31 декември до 03.01.2010 г. се очаква много граждани да напуснат домовете си и посетят свои близки в други населени места или курортни комплекси.
Повечето от възрастните хора ще останат сами в домовете си. Какви мерки трябва да се предприемат от тях и близките им за предпазване от престъпления? Не бива да отварят вратата на жилището си на непознати хора. Възрастните са по доверчиви и измамниците използват тяхната наивност и под различен предлог извършват измами. Традиционните схеми са - доставки на евтина стока и раздаване помощи на инвалиди и ветерани от войните, като в тези случаи измамниците взимат авансово пари от тях или да се заплатят транспортни разходи, участие в лотарии и наддаване за спечелена награда, различните телефонни измами – че наш близък роднина е виновен участник в пътен инцидент, при който е загинал гражданин и трябва да се заплати гаранция за освобождаването му от ареста, за получаване на колет и изгодни сделки най-вече с машинни части. Гражданите, които ще отсъстват от градовете и в жилищата им няма да остане техен близък е необходимо да оставят дома си заключен и с затворени врати на тераси и прозорци. По възможност да уведомят техен близък или съсед за отсъствието от дома си. При забелязване на непознати във входа на Вашия жилищен блок или лица със съмнително поведение незабавно подавайте сигнал на телефон 166, който се избира безплатно за всички мобилни оператори.
През празничните дни много хора ще посетят борси, пазари и други търговски обекти. Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места. Не демонстрирайте на публични места, че разполагате с голяма сума пари. Попаднете ли в навалица – на пазара, в магазина, в автобуса или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. Особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на телефон 166 или направо в РУ на МВР.
Предстоящите коледни и новогодишни празници са поводът на пазара да се предлагат все по-разнообразни и различни пиротехнически изделия /бомбички, фойерверки, конфети и др./. Тяхната употреба се възприема като предпоставка за създаване на добро настроение, но понякога постиганият ефект за съжаление е противоположен. От неправилната употреба на фойерверки и други увеселителни пиротехнически средства най-често потърпевши са малолетните и непълнолетните.
Затова отново припомняме сериозните рискове от закупуването на пиротехнически средства извън лицензираните магазини, неспазването на отбелязаните инструкции за употреба и липсата на контрол над подрастващите. Тези изделия трябва да бъдат в тяхната оригинална опаковка с инструкция на български език за безопасен начин на употреба и сертификат за качество, издаден от производителя. С указанията за използване на пиротехническите средства трябва да бъдат запознати всички – и възрастни и деца.
Употребата на фойерверки, бомбички, ракети и други е забранена в превозните средства, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на учебни, детски,  болнични заведения , молитвени домове, храмове и манастири
Абсолютно забранено е използването с увеселителна цел на всякакъв вид огнестрелно оръжие. Не е позволено и внасянето на огнестрелни оръжия в увеселителните и питейни заведения.
Полицейските служители извършват проверки в търговските обекти по спазване изискванията за продажба на пиротехнически изделия. От полицията припомнят, че на лица под 18 години е разрешена продажбата само на пиротехнически изделия от клас І, т.е. такива, които могат да се използват на закрито /бенгалски огън и конфети/.
На нарушителите ще бъдат налагани санкции по административен ред /  за търговия с пиротехнически изделия , без издадено разрешение от органите на МВР е предвидено наказание глоба в размер от 500 до 2 000 лева или имуществена санкция от 1 000 до 5 000 лева.
По време на коледните и новогодишни празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки. Значително се увеличава интензивността на движението,  често пътните настилки са хлъзгави, намалена е видимостта от падащата мъгла. Често водачите си позволяват волността да сядат зад волана на моторните превозни средства след употреба на алкохол или МПС да се управляват от неправоспособни, към това може да се прибави и недисциплинираността на пешеходци и шофьори.
Основните рискови фактори са:
- Намалено сцепления на гумите с настилките поради заледявания, снеговалежи, поледица, дъжд, кал върху платното; намалена видимост от мъгла. Движение на несигнализирани пътни превозни средства - каруци, велосипеди;
- Подценяване изискванията за адекватна подготовка на автомобилите за движение при зимни условия – движение с износени гуми, неефективни спирачки, неизправни светлини, светлоотразителна сигнализация, чистачки, устройства за измиване на предното и подгряване на задното стъкло и в резултат- лоша видимост за водача;
- период на интензивно движение на автомобили и пешеходци вечер, след настъпване на сумрака, в населените места и в близост до тях, както и недостатъчно и липсващо осветление;
- поредни почивни дни и предприемане на пътувания на дълги разстояния от голям процент от собствениците на леки автомобили;
- разнородни автомобилни потоци /бързи и бавни автомобили/, образуване на колони, което е причина за значително увеличено напрежение у водачите и предприемане на висок брой рискови изпреварвания;
- приповдигнато настроение и склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние;
- управление на автомобили от неправоспособни и употребили алкохол шофьори, возещи младежки компании и традиционна пасивност към големия риск от страна на техните спътници;
- занижена бдителност и пасивност от родители и приятели, предоставящи на децата си възможност да управляват моторни превозни средства без правоспособност.
Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни шофьори.
За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, пътните полицаи Ви препоръчват:
1. Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.
2. Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на стъклото с незамръзваща течност.
3. Не рискувайте, ако автомобилът ви е с износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Опасните участъци в областта при влошени пътни и метерологични условия са: на АМ “Хемус” – при пътната връзка с пътя Русе- Шумен – Варна и след пътния възел за град Нови пазар в посока Варна – снегонавявания и заледяване/, по пътя Русе – Шумен-Варна, наклона след разклона за село Развигорово и спускането преди село Тервел, местността Кочеджика  / снегонавявания и заледяване/, участъка между разклон за град Силистра и разклон за град Търговище / заледяване/,между разклона за село Мадара и град Каспичан / заледяване и намалена видимост/, по пътя Шумен – Търговище от пътния възел с пътя Русе – Варна до разклона за село Градище/ заледяване/, по пътя Силистра- Шумен- Ямбол стръмните участъци между селата Пристое и Климент, Сливак и Хитрино, между разклона за село Мараш и село Хан Крум, местността “Белия баир” – силни снегонавявания и заледяване, по пътя Шумен-Карнобат, участък край язовир “Дибич” / заледяване/ и от село Веселиново до границата с област Бургас / заледяване и снегонавяване/, по пътя Шумен-Каолиново от разклона с път Русе-Варна до село Царев брод / снегонавяване/.
4. Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/.
5. Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
6. Преди пътувания с автомобила - на гости или към заведение - предварително определете водач от компанията, който няма да пие. Не правете опасен компромис да шофирате след употреба на алкохол или да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач. През изминалите единадесет месеца на 2008 година на територията на областта са регистрирани 90 тежки ПТП, при които са загинали 18 и ранени 108 граждани, за същия период на 2008 година са загинали 31 и ранени 163 граждани. Установени са общо 643 водачи управлявали МПС след употреба на алкохол, от които 319 с концентрация в кръвта над 1,2 ‰. За същия период на 2008 година са установени 571 водачи управлявали МПС след употреба на алкохол. Установените неправоспособни водачи са  1803 с близо 500 повече от миналата година 1 318 за 2008 година.
7. Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис  и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако  сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е  още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение. 
8. Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. За периода от януари до ноември 2009 година на територията на Шуменска област при ПТП е загинало 1 дете, превозвано в автомобил управляван от неправоспособен водач. През 2008 година са загинали 6 деца, 3 от които при управление на МПС от неправоспособни водачи – деца.
9. При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата ви в автомобила пред вашия.
10. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост.
11. При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното напред е заето от автомобили.
12. При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.
13. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
14. При образуване на колона на автомагистрала, вие сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки , автомобили на полицията и пътните органи.
15. Ако сте пътник и водачът превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания,

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0697