вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

26 Декември 09, 12:09
Александър КАРАКАЧАНОВ – пред вестник ТИЧА
ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ – С ПРИЗИВ ЗА РЕФЕРЕНДУМ Александър КАРАКАЧАНОВ – пред вестник ТИЧА

Какво подбуди призива на зелените за референдум?
Замислили сме референдум, не като този за новините на турски език, а действително съществен и актуален с много сериозен повод. А той е – заменките, които продължават и изяждат пари от държавния бюджет, корупционни сделки, засягащи дебели интереси! Издигаме инициативата за референдум - именно да бъдат отменени тези сделки,  продажба на държавни и общински имоти.
По този повод бе пресконференцията във Варна на 16.12., инициирана от жителите на Долни Чифлик, общината в която се намира курортът Шкорпиловци. Земите на Шкорпиловци са иззети по известната далавера – заменки: гори и ниви, закупени по 11-14 стотинки за декар се заменят за земи на стойност за 1 дка - от 100 евро нагоре! Хората са възмутени, унищожена е плажна ивица и земя за пасища. Това е загуба на милиарди левове! Става дума за повече от 70 000 дка незаконно  подменени земи. Съставихме
Инициативен комитет – с членове Александър Каракачанов – секретар на ЗП, Игнат Раденков от Варна - съпредседател на Антикорупционната коалиция, Христо Николов представител на най-голямата екологична организация у нас „Зелени Балкани”,
Васил Бенчев – адвокат по антикорупционни дела - В. Търново,
Стефчо Стоянов – бивши кмет на Долни Чифлик, опитал да спре заменките…
Зелената партия в България вече доста време е в извънпарламентарна опозиция…
Ние сме най-силната извънпарламентарна опозиция.
Били сме три пъти в парламента, засега положението е такова…
Какво правите при информация за нерегламентирани кучкарници…
…..са наши членове. Организират се незабавни проверки на място с много високи санкции както по законите на ЕС така по нашия Закон за защита на животните
Национална антикорупционна коалиция,
Инициативен комитет община Долни Чифлик,
СНЦ „Зелени Балкани”
Обединено гражданско сдружение – Варна

 

Скъпи колеги,

На 19.11.2008 г. в сградата на Парламента с Вашата неоценима помощ поставихме началото на Кампанията „Обща кауза”. Целта на кампанията беше „Възстановяване на загубените държавни територии в следствие на процедурите по замени на земи и гори в ущърб на обществен интерес”.
Измина достатъчно време, за да стане ясно какви са плановете на Правителството и новия Парламент по отношение на ревизиране на осъществените сделки със замени на земи и гори. От една страна, можем да похвалим Правителството и Парламента за приетия мораториум, който ограничава промяната на предназначението на земите и горите, но от друга, и до сега не са дадени ясни отговори ще бъде ли възстановена държавната собственост върху загубените територии? Това ни дава основание да рестартираме Кампанията „Обща кауза”. Катализиране на процеса се получи и от това, че широк инициативен комитет от община Долни Чифлик покани всички подкрепили кампанията на организирано от тях национално събрание.  Това е една от най-пострадалите крайморски общини от аферата със замените. Територията и включва уникални ландшафти, разположени от устието на р. Камчия до гр. Бяла. Там на практика почти цялата държавна земя е подарена (продадена на безценица).

Голяма част от НПО, участвали в кампанията през миналата година, не приемат за достатъчно гласувания от парламента мораториум ограничаващ промяната на горите в заменените територии. Все още нищо не е направено за осъществените замени в крайбрежната черноморска ивица на земи със земи (а те са по-голямата част).

Националната антикорупционна коалиция, Инициативният комитет на община Долни Чифлик, СНЦ „Зелени Балкани” и Обединено гражданско сдружение – Варна са твърдо убедени, че е необходимо подновяване на Кампанията „Обща кауза”. Надяваме се на Вашата подкрепа. Ще търсим подкрепа от възможно най-широк спектър от  НПО, синдикати, политически партии, общини, физически лица и др..
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0152