вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

17 Декември 09, 14:14
ЕС срещу кризата: Улеснен достъп до бизнес кредити от 2010

Европейският парламент (ЕП) подкрепи законодателни мерки, които да улеснят достъпа до кредит за започване на собствен бизнес на хора, които са загубили или рискуват да загубят своята работа.

Предложението за приетата днес мярка е от юли тази година, като с нея ЕС се стреми да се противопостави на ефектите от световната икономическа криза.

Целта на европейския механизъм за микрофинансиране „Прогрес“ е да предостави микрокредити (до 25 хил. евро) на хора, които имат нужда от заем за започване или разрастване на своето микропредприятие (с по-малко от 10 служители и с годишен оборот, който не надхвърля 2 милиона евро), но имат затруднения да го получат на традиционния кредитен пазар, съобщи институцията.

Финансиране

Парламентът одобри отпускането на 100 млн. евро за финансиране на механизма за следващите четири години, както беше предложено от Европейската комисия. Същевременно обаче са внесени изменения в проектозаконодателството така, че тези средства да не бъдат пренасочени от програма „Прогрес“ (предназначена за подпомагане на уязвими групи хора).

Предложението на ЕК беше механизмът да бъде финансиран от програма „Прогрес“, която по искане на ЕП вече получи допълнителни 114 млн. евро.

За да се гарантира, че механизмът може да стартира в началото на 2010 г., европарламентът реши да бъдат отпуснати 25 млн. евро от бюджета на ЕС за 2010 г., който ще бъде окончателно приет на 17 декември.

По въпроса за финансирането за останалите три години все още не е постигнато споразумение между ЕП и Европейския съвет. Депутатите настояват решенията за финансиране да бъдат вземани всяка година при изготвянето на бюджета за следващата година, за да се избегне пренасочването на средства от програма „Прогрес“.

Функциониране на механизма

Механизмът за микрокредитиране е отворен за обществени и частни структури в държавите членки, които осигуряват микрофинансиране за физически лица и микропредприятия. Сумата от 100 млн. евро ще бъде на тяхно разположение за четиригодишен период от време, като ще се управлява заедно с групата на ЕИБ (Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд).
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1007