вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

03 Декември 09, 16:08
ДЕБАТИ НА ОБЩИНСКАТА СЕСИЯ
На последната сесия на Община В. Преслав се разгледа
докладната записка на кмета Димо Бодуров относно предложението за промяна на Наредбата за упражняване на правата върху общинската част от капитала на търговските дружества. Договорите за управление на общинските дружества се сключват за срок, определен от общинския съвет - не повече от 3 години. Предложението на тази сесия бе той да се удължи на 5 години. Мотивите: сложната икономическа обстановка по време на криза и необходимостта от преориентиране в стопанската политика на управителите на общинските ЕООД, съответно – от изготвянето на антикризисни програми… „По-дългият срок на управление ще даде по-голяма сигурност на управителите” – поясни инж. Бодуров. Общинските дружества са: БКС ЕООД с управител Валентин Вълев, Медицинският център засега без управител, МБАЛ с управител Милчо Мавродинов и  „Седмица” с управител Марина Друмчева.
Между гласувалите против решението, бе съветникът Валентин Ангелов. На въпроса - защо, той отговори: „Защото всеки управител е кандидатствал с 3-годишна управленска програма и би следвало той да допълни програмата и вижданията си за още 2 години, с които се предвижда удължаването на срока за управление. Най-добрият вариант за мен бе - да изтекат трите години договор за управление и да се кандидатства после с 5-годишни програми. В момента изтича договорът единствено на БСК ЕООД”…Независимо от това, предложението се прие.
  На сесията се обсъди и заявлението на Адил Адил - арендатор на общински земи в землището на В. Преслав с предложение – съгласно арендния договор с анекс да се промени начинът на трайно ползване на земите за създаването в тях на трайни ягодови насаждения и изграждане на плодохранилище. Намерението му е да кандидатства за финансиране с проект по програми на ЕС. Договорът за аренда е сключен 18.09.09 за срок от 60 години, с клауза за прекратяване с решение на Общинския съвет при възникване на необходимост – обществена или общинска. Въпросните земи се намират в местността „Новините” по пътя за с. Кочово, непосредствено до кочовската кория. Документи не са съставяни и процедура не е провеждана. Капацитетът на действащия парк е почти изчерпан, а  разширяването му е невъзможно, поради мястото, на което е изграден на територията на НИАРМ В. Преслав.
„Преди да се избере площадка за нов гробищен парк , не е уместно да се променя начинът на трайно ползване на тези земи - каза кметът Димо Бодуров.” По силата на Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, промяната на начина на трайно ползване  на общински земи се извършва от Общинския съвет  по предложение на кмета. Съветникът Радослав Радославов каза: „Мястото не е подходящо поради голямата му отдалеченост от града – на 3 км, неудобно е за по-възрастните хора. Нека търсим някаква възможност в рамките на града. Той предложи новият гробищен парк да се изгради до старото гробище, а Георги Геров – то да се разшири извън чертите на стария град. „В гробищния парк непрекъснато се иманярства – подчерта Георги Майсторски – разрушаваме собствената си история, не е допустимо там да се намира новото гробище…”
Реши се Общинският съвет да отложи исканата промяна и да вземе решение на следващата сесия.
  Обсъдена бе и кандидатурата на Община Велики Преслав по ОП „Регионално развитие” с проекта за  устойчиво развитие на туризма „Векът на цар Симеон Велики оживява”, чрез подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура. Презентацията на проекта бе ден преди сесията.
През месец декември се очаква  разглеждане и одобрение на проектното  предложение, след което в изключително кратък срок трябва да бъдат изготвени работните проекти.
За голяма част от общинските съветници се оказа, че научават в последния момент фактите около проекта и затова искаха да се отложи разглеждането на точката за следващата сесия през м. декември. Максималната сума на проекта е 6 млн. лева, от които 85 процента е размерът на безвъзмездното финансиране, а останалите 15 – собствен принос, което прави 900 хил. лв. Остава въпросът: Доколко е по силите на общината да намери тези пари? 
Общинският съвет декларира своето принципно съгласие, в общинския бюджет 2010г. да се включат до 300 хил. лв. за изпълнение на дейности по проекта  „Векът на цар Симеон Велики оживява”, по ОП « Регионално развитие», от тях 100 000 лв. вече са изхарчени. Тези разходи са допустими и ще бъдат „признати” на  общината при реализацията на проекта. Точният размер на средствата да се уточни след преминаване на проекта в следващата фаза - одобряване на предложението и да се гласува с приемането на общинския бюджет за 2010г..

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.7747