вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

Вземи в gLOG
24 Ноември 09, 13:59
ВЕКЪТ НА ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ ОЖИВЯВА
ГРАНДИОЗЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОЕКТ
Община Велики Преслав кандидатства по ОП „Регионално развитие” с проект за  устойчиво развитие на туризма, чрез подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура. Наименованието на проекта е „Векът на цар Симеон Велики оживява”.Той включва: Консервационно-реставрационни работи на Дворцовата и Владетелската църква; Покрита макетна възстановка 1:10 на Дворцовия комплекс, обособяване на Посетителски център, спектакъл с кино-техника, ефектно осветление, сценография и режисура; Обособяване на Туристически киоск за информация и услуги и благоустрояване пространството около него. Благоустрояване на пешеходния подход към НИАР и АМ В.Преслав;
С Решение № 125/12/26.08.2008г. Общ. съвет  декларира  принципно съгласие за поемане на общинския дълг и  даде своето съгласие за получаване на кредит от банка или друга финансова институция, за осигуряване на средства за покриване на разходите по проекта, преди да бъдат възстановени, ако проектът бъде одобрен по ОП „Регионално развитие”.
До момента са подадени в МРРБ апликационната форма  и документите към нея; проведена е тръжна процедура  по ЗОП за  избор на изпълнител на дейностите по изготвяне на пълната проектна документация, в т.ч. техническите проекти за отделните обекти; разплатени са 24 хил. лв. по сключения договор за проектиране, от средствата заложени в бюджета за 2008г. През м. декември се очаква  разглеждане и одобрение на проектното  предложение, след което в изключително кратък срок трябва да бъдат изготвени работните проекти.
Консултантът  по проекта проф. Николай Овчаров даде пресконференция в сградата на общинската администрация В.Преслав, на която каза: „ Искаме да популяризираме центъра на древния Преслав също както Перперикон…В. Преслав е вторият град  на средновековна Европа от 9-10 век. За съжаление, днес много неща оттам са унищожени. С този проект и предвидените въстановки искаме да покажем на света блясъка на средновековната българска империя. След като Община В.Преслав е работила 2 год. по този проект, днес идеята вече е избистрена, туризмът като дестинация е формата за представянето на В. Преслав...”
Презентация на дейностите по проекта направи Иванина Сярова – представител на консултантската фирма ЮНАЙТ КОНСУЛТ – София, като нарече проекта един от най-знаковите! „Имам убеждението, че проектът ще се одобри – каза тя. – Изключително е мястото на В. Преслав сред културно историческите обекти в шуменския регион и се допълва от невероятния природен релеф…Необходимо е да се създаде нова атракция за привличането на повече туристи  и така се стигна до идеята за мащабната въстановка на даденостите и тяхното анимиране. Изготвили сме маркетингова стратегия. Основната цел е да се разкрие оригиналният блясък на старата българска столица чрез реставрация и художествено експониране на сградите по много атрактивен начин. Основната атракция ще бъде – пресъздаването на вътрешния град. Мащабът 1:10 досега не е изпълняван у нас! Предвиден е и изключително ефективен спектакъл.”
С реализацията на проекта тук се очаква 30% ръст на международния туризъм, 15 % на нощувките във В. Преслав и 25% ръст на туристическите такси за общината. За първи път по европрограми се кандидатства на 2 фази – идейна и работна и до края на годината ще бъде оценена тази изключително печеливша идея. Етапът на проекта е първа фаза на кандидатстване. Някои сгради ще се възстановят, а археологическите разкопки ще могат да продължат в определени темпове. Точно в тази централна част 90% от разкопките са вече приключили и ще приключат окончателно до 2 години – се каза още на пресконференцията. Реализацията на проекта се предвижда след около 24 месеца. За макета ще се използват олекотени материали, създаващи точна имитация на действителните сгради…В България няма още аналог на тази идея! 1000 кв.м. са предвидени за площ на закритата експозиция.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5259