вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

29 Октомври 09, 10:30
ПРИОРИТЕТ СЕ ДАВА НА ДЕТСКО ЮНОШЕСКИЯ СПОРТ

Заместник министърът на МФВС Иван Ценов се посети община Велики Преслав. На среща с журналисти стана дума за това – ще има ли средства за съществуващите спортни бази – зала, площадки и съоръжения на територията на общината. Как те да бъдат увеличени? Общината има проект към Министерството на земеделието и храните за реконструкция на спортната зала. Близо 2 год. е кандидатствала и с проекти за спортни площадки...
„Сега е променена визията на министерството ни – каза зам. министър Ценов. - Приоритетна задача е да се приведат спортните бази в страната във вид, удобен за употреба и тогава ще се мисли за строителството на нови. Второто по важност е да се издигне престижът на физическата култура и физическото възпитание. Тази област е занемарена през последните 20 години. Положението е направо трагично както с масовия, така и с ученическия спорт. Това ще стане в тясно сътрудничество с Министерството на образованието. Създадена е съвместна работна група – от наши и техни специалисти,  има много идеи за промени:
В класовете от 1 до 4 клас, часовете по ФВС да са поверени на специалисти, а не да се водят от кого да е, както досега!
Министерството на образованието, младежта и науката готви проект за атестация на всички директори на училища. Държим в нея да се включи и спортното образование, подценявано досега от директорите на много места.
За хората с увреждания нещата тръгват от нулата. Много малко са предвидените съоръжения и те нямата достъп до тях. Първа стъпка е - те да отговарят на законните изисквания, неспазвани досега: Да няма само една рампа за инвалиди и с това да приключи всичко. Необходими са бани, тоалетни…
За високото спортно майсторство се обмисля за олимпийската подготовка да има по-добър контрол и договарянето със състезателите да е за по-кратки срокове.
Спортните клубове получават средствата си от определена федерация. Зависи какъв проект ще направите. Имаме препоръка да се стимулира детско юношеският спорт. Трябва да се отделят работещите спортни клубове от онези, които само получават пари от спортния тотализатор. Поправката в закона ще ни позволи тяхната категоризация. В момента са ограничени възможностите за получаване на пари от еврофондовете за спорт.Спортът е залегнал в докладите на ЕС едва от 2007 г.! С новата рамкова програма от нова година, ще го вкараме за финансиране. Средства могат да се очакват през 2014 г.!”

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1386