вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

29 Октомври 09, 10:25
ИНВЕСТИЦИОННО НАМЕРЕНИЕ ЗА ГЛОБАЛНО РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА
Заседаваха постоянните комисии на Общинския съвет- Велики Преслав. На съвместното заседание на ПК по ТСУ и по социална политика се дискутира инвестиционното намерение на арх. Васил Иванов от София и руския гражданин Андрей Гончаров, депозирано пред Общински съвет В.Преслав с  входящ № 0311 /08.Х.2009 година за общински имот ПИ-000129, местността „Дервиша”, в землището на гр.В.Преслав.
В изложението на намерението си те подробно обосновават   желанието си  да купят посочения поземлен имот. В становището на експертния съвет на общината се посочва, че съгласно документацията, съдържаща  скици и кадастрална снимка на месността  Дервиша, ПИ-000129 обхваща съществуващи полски и асфалтови пътища за достъп до язовира и частни имоти, както и  асфалтов паркинг до язовира. Предвид  това се предлага изготвяне на проект за  ПУП-ПРЗ , с цел обособяване на два отделни поземлени имота.
На ПК се дискутира дали имотът попада в археологическия резерват, доколко общината може да се разпорежда с него, в каква степен е атрактивен, доколко са ясни намеренията на инвеститора, как ще се отдаде земята, кога ще се изготви ПУП...
Състоя се и среща между общинските съветници и господата Гончаров и арх. Иванов ден преди сесията, на която последните подробно изложиха своите мотиви за купуването точно на тази земя и конкретните си намерения за развиване на специфични форми на туризъм в региона на старата столица. „България ме привлича със своята култура и традиции – каза Гончаров – много славяни не знаят откъде е дошла тяхната писменост.  Имам желание тук да идват руски туристи не за часове, а за дни. Сред спокойствието на Балкана, а не само на море. Тъй нареченият познавателен туризъм, който би могъл да се развие, ще е полезен за града ви.
Архитект В. Иванов продължи мисълта му: „В този регион човек се стъписва от старини и преосмисля живота си. И у нас се породи желание да направим нещо за града, да започне едно ново възраждане! Осмислихме цялостна стратегия, осъществихме контакти на ниво област, национални и международни, между които – с Международната асоциация за бутиков туризъм! Благодарение на това, следващата презентация на културния туризъм, ще стане в шуменска област. Обиколихме много райони, искаме общинска земя, а не частна и го правим с убеждението - В. Преслав да е приоритетна община за развитието на туризма и земеделието, защото тук е духовната столица на България. Имаме и трети човек – от Самоков. Мислим, че Охрид, Самоков и В. Преслав са трите центъра, определени от цар Симеон за структурирането на страната...”По-нататък В. Иванов обясни, че развитието на туризма тук ще е предпоставка и за реализацията на селскостопанската продукция в общината.
В сайта на в.”Тича” www.ticha1.dir.bg, раздел „Теми”можете да видите инвестиционното намерение на български език, заявлението – на руски език, да се запознаети със становището на кмета на общината Димо Бодуров и с докладната записка, също и - да изразите гледната си точка в нашия форум. Ето началото на инвестиционното намерение:
” С настоящето Ви уведомяваме, че след проведено от нас проучване на подходящи за изграждане на туристически комплекс, частни и общински имоти, се спряхме на предложения от администрацията на община Велики Преслав подробно описан по горе имот и желаем да го купим съгласно законите и утвърдената процедура. ..”

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5132