вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

22 Октомври 09, 10:21
ФИНАНСОВАТА КРИЗА НЕ НИ ЗАСЕГНА

 

Финансовата криза не ни засегна – казват отвреме навреме някои шефове на фирми. Каза го и директорът на Държавното горско стопанство в Нови пазар – инж. Ради Иванов. Може би поради голямото търсене на дърва за огрев и вследствие на други фактори. Всеки идва лично в стопанството със заявление и сам си търси транспорт за дървата. В момента се продават за 31 лв и 20 стотинки кубикът. Дървесината е предимно цебър и по-малко габър.
И в сезона на лова – да кажем и тук какви са нарушенията. „Когато бракониерите ловят падпъдъци, използват понякога непозволени средства - с машинки, издаващи звук, подобен на птичия, те привличат цели пасажи. – каза директорът. - Обикновено оставят машинките нощем до сутринта. Имаме пазачи и нощно време. Скоро заловихме такива в с. Пет могили, ден след откриването на лова на пернатия дивеч – като се има предвид, че те знаят, че тогава има масирани проверки. В начинанието участваха и колеги от Регионалната дирекция по горите в Шумен, и полицаи. Хванахме 5-ма души от Пет могили – цяла ловна дружинка без разрешително за ловуване! В някои случаи нещата са недоказуеми и ловците отричаха, че машинките са техни! Съставят се актове по Закона за лова, който е много строг! За най-дребни нарушение се съставя акт и глобата е до 500 лв. с лишаване от право на ловуване от 3 год. нагоре! Това го направих във въпросния случай, но те сигурно ще обжалват и мисля, че съдът ще отмени наказанието или ще го сведе до минимум. Става дума не за глобата, която не се обжалва а за  другата част от наказанието.”..
Също така в началото на месеца е бил открит прострелян елен в местността „Станата”. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство за убийство на дивеч без разрешително. Законът предвижда в този случай лишаване от свобода за 1 год. и глоба до 300 лв.
Другите нарушения са свързани с незаконна сеч. Такава има в северната част от региона на стопанството. Той обхваща районите - Н. Пазар, Каспичан, Козлево, Каолиново: Става дума за селата Т. Икономово и Цани Гинчево.
„Нови пазар няма ловно стопанство. Районът на Н. Козлево от 2004 г. е прехвърлен в Ловно стонаство Паламара.- обясни още Ради Иванов. - Ловните дружинки са на територия на ДГС - Н. пазар. Националното Ловно рибарско сдружение определя територията на дейност на съответното ловно сдружение. С тяхна заповед от август се обединиха 2 ловни сдружения, въпреки несъгласието на едното от тях.
Става дума за „Глиган 2001” – Н. Козлево  и „Станата” Н. Пазар. „Глиган 2001” не са съгласни с решението, защото отговарят на всички критерии за самостоятелност, а са подчинени на „Станата”. Затова са подали съдебна жалба...”
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.8895