вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

14 Октомври 09, 13:45
ПРИ РАЗПОЛАГАНЕ НА РЕКЛАМНИ МАТЕРИАЛИ ДА СЕ СПАЗВАТ ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗУТ

На общинската сесия на 8 септември във В. Преслав се разгледа докладната на съветника Валентин Ангелов за Наредбата на рекламната дейност на територията на община В. Преслав. Приетата наредба изяснява условията на всяка рекламна дейност и видовете рекламно информационните елементи / РИЕ/: външна реклама, надписи, информационно указателни табели, рекламни материали с временен характер, съобщения. Предварително разяснение даде главният архитект на община В. Преслав – Гергана Цонкова:
-Какви най-общи изисквания трябва да се знаят?
-Собствениците на рекламни материали трябва да ги приведат в съответствие с Наредбата до 31.12 или в противен случай подлежат на санкции. Вече съществуващите РИЕ, които не отговарят на изискванията и няма да им се даде разрешително, трябва да се премахнат. Необходимо е да се спазват нормативните изисквания, съгласно ЗУТ /Законът за устройство на териториите /. Да не се нарушават изискванията за експлоатация на наличните съоръжения, както и условията на обитаване, да не се създават рискове за безопасно движение по улиците, да не се закрива друго рекламно пано или подходът към нето...
Други изисквания на наредбата са:
Всички текстове да се изписват на български и на официалните езици на ЕС, освен запазени търговски марки и фирмени знаци. Не се разрешава монтиране на РИЕ върху сграда, имот без съгласие на собственика, извършване на политическа агитация чрез тях, освен по време на кампания, пропагандирането на насилие...Не се допуска рекламирането на наркотични вещества, порнографски материали – всичко в отклонение от моралните норми в страната.
Особено важно е при външната реклама да не се разполагат съоръжения на територията на общината, върху паметници на културата, освен със специално разрешение, природни забележителности и резервати, паркове, детски градини, електрически стълбове, сгради на представителни държавни и общински институции.
-Как ще се осъществява контролът на дейността и какви са наказателните разпоредби?
-Служители по Наредба 1 ще обиколят обектите и ще опишат рекламните материали до края на октомври. Собствениците ще бъдат персонално поканени, ако се налага да се вземат някакави мерки. Редът на разположение на рекламите е максимално облекчен и съобразен със ЗУТ – Когато са нарушени разпоредбите на ЗУТ, РИЕ се премахват по реда на Чл.57 от ЗУТ.
Собствениците на РИЕ, които не отговарят на изискванията на наредбата, трябва да ги приведат в съответствие в 10-дневен срок или да ги премахнат. При неспазване на предписанията, общинските органи премахват РИЕ с глоба от 500 лв. Когато РИЕ се поставят извън разрешените места, по чл.30 ал.1 физическите лица се наказват с глоба от 100 лв., а юридическите – с имуществена санкция от 300 лв. Поставените без разрешение РИЕ се отнемат с наказателно постановление в полза на Община В. Преслав.
Вече наредбата е в сила, а в общината е постъпила и молба за поставяне на информационен рекламен трансперант. Действията по разрешаване са в унисон с наредбата. Общината веднага ще оповести сроковете,  в които собствениците да предприемат необходимите мерки.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.221