вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

09 Октомври 09, 15:35
РАБОТАТА ПО ПРОЕКТИ В МОМЕНТА НЕ НИ ПОМАГА...

Кметът на Община Нови пазар Васил Тонев пред в. „Тича”

Периодът на криза е по-специален, как се отразява на  община Нови пазар и какви са мерките за противодействие:
-Както може да се очаква, намалели са постъпленията от сделките за продажби на имоти,  намалял и интересът към терените. Съкратени работници и служители има в силикатната промишленост още от месец ноември мин.год. с началото на кризата и новите цени на газта. Закрити са МЕРА ГЛАС ООД и ЛЕБЕД ГЛАС /съкратени са общо около 200 души/! Частично е закрита фирма „Максим” за производство хидро и топлоизолационни съоръжения, съкращенията, засегнаха чувствително и други строителните фирми.
Спечелени средства по проекти?
-Работата по проекти в момента не е доходоносна. Дори влошава финансовото положение, защото търсим кредити за разплащане. Облагите от проектите идват доста по-късно. Приходи носят кампаниите срещу длъжниците.
Имаше наскоро Ден на диалога в община Шумен за всички кметове и депутати от областта. Какво се случи там?
-Националното сдружение на общините в Република България има идеи да се въведат нови данъци, без да се увеличава данъчната обща тежест за населението. На срещата бяха депутатите Димитър Дъбов и Четин Казак. Темата на диалога беше – Финансовото оцеляване на общините: Какви законодателни мерки могат да се очакват от правителството за увеличаването на приходите чрез финансова децентрализация, да се даде възможност повече пари да остават за общините. В момента за община Нови пазар съотношението между собствените и държавни приходи е 30/70, целта е то да стане 50/ 50.
Какво предлага Бюрото по труда, квалификационни курсове?
Сега тук няма заявени работни места. Очаквам да заработи нов завод за санитарна керамика догодина. Само че в него няма да могат да заемат работни места съкратените от споменатите фирми, защото са работници с ниска квалификация. Сигурно ще дойдат да работят хора отвън. Открихме СБА магазин и ПЕНИ маркет / това означава още 15 плюс 20 работни места/. 
Мисля че ни чака тежка година. Ако кризата е приключила другаде, у нас предстои нейният пик, според родни икономисти. Започна процесът на съфинансиране по европейските проекти, увеличават се разходите по сметоизвозването.До 2016 год. ще изплащаме банков кредит...Газифицирани са спортната зала, читалището, училищата. Амортизирана е техниката за почистване на града. А никой от по-младите вече не чисти пред дома си – чакат някой от общината да го свърши!
Имате ли закрити училища тази учебна година?
-Миналата година се закриха училища, сега – не. Стана така, че това се яви за добро – освобождават се средства за реконструкция на други училища. Държавата уреди транспорта на децата и при това положение те ще учат при добри условия, в по-добри училища. Няма смисъл от измислени училища - така остават и средства за дофинансиране!
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.4889