вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

25 Септември 09, 08:49
ПОДХОДЪТ ЛИДЕР
На работна среща в Община В. Преслав старши специалистът от отдел Евроинтеграция и екология Камен Димитров запозна присъстващите с принципа и начина на приложение на подхода ЛИДЕР – конкретно:  как той може да помогне на развитието на населените места в селските райони. Една от неговите особености е - подход отдолу нагоре, който залага на организацията на ресурсите и управлението на територията. ЛИДЕР е френска абревиатура - означава връзка между дейностите за развитие на икономиката в селските райони. Това е метод за мобилизиране на местните общини, с цел да се създаде свързаност на дейностите в тези райони.
„Търсим потенциални местни дейни хора от бизнеса, НПО,  граждани с някакво виждане и идеи за развитие на общините – каза Димитров. - Техните виждания ще залегнат в основата на разработване на стратегия за местно развитие  СМР.
Въз основа на стратегията, местната инициативна група / МИГ/ ще кандидатства за одобрение пред Министерството на земеделието и храните, след което всеки гражданин или фирма може да си направи проект на стойност до 200 хил. лв за фирми и физически лица.  Помощта е 70 процента от исканите средства, останалите са - собствено участие. За юридически лица с нестопанска цел и органи на местната власт, размерът на безвъзмездната помощ може да достигне 100 процента. Избраните на информационните срещи потенциални лидери предстои да бъдат обучени.”
Подходът ЛИДЕР е неделима част от политиката за развитие на селските райони на
Европейския Съюз. Той създава финансови възможности и дава власт на местните хора и общности да развиват своите селски райони.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.4304